Όραμα Μηδέν: Η σπουδαιότητα του να οδηγείς με ασφάλεια

Όραμα Μηδέν: Η σπουδαιότητα του να οδηγείς με ασφάλεια
Ring road. Illustration of car traffic in Paris. Paris, France, 13 May 2020. Boulevard peripherique. Illustration de la circulation automobile a Paris. Paris, France, 13 Mai 2020. (Photo by Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μετά το zero waste, έρχεται το vision zero να αναδείξει τη σημασία του παγκόσμιου στόχου για μηδενικές ανθρώπινες ασφάλειες στην άσφαλτο.

Του Δημήτρη Κυριαζή, Communication & Public Affairs Manager, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ένα στα τέσσερα ατυχήματα οφείλεται στην κατανάλωση οινοπνεύματος σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα από 40.000 άτομα στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως σε τροχαία ατυχήματα, ενώ το 1/3 από αυτά προκαλούνται από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των νέων (ηλικίας 15-24 ετών). Και ενώ η μείωση του ανώτερου ορίου αλκοόλ στο αίμα κατά την οδήγηση έχει φέρει αποτελέσματα στις χώρες που αυστηροποίησαν τα κριτήρια, οι επιδόσεις που καταγράφονται κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι. Η δεύτερη κυριότερη αιτία τροχαίου δυστυχήματος-ατυχήματος παραμένει η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μετά την υπερβολική ταχύτητα.

Η συζήτηση λοιπόν έχει επικεντρωθεί γύρω από το «vision zero» με βασικούς άξονες τη μηδενική ανοχή στο αλκοόλ, το μηδενισμό του επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης κατά την οδήγηση με τελικό στόχο την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη των μηδενικών ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους το 2050. Η Ελλάδα αντιλαμβανόμενη το διακύβευμα, θέτει στόχο τη μείωση των θυμάτων κατά 50% για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 στο πλαίσιο εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια

Τη σημασία του μηνύματος να φτάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας υπογραμμίζουν όλοι, ατομικά και συλλογικά, δημόσιοι φορείς, η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις. Σε αυτή την «άτυπη» συμμαχία λαμβάνει μέρος και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που εδώ και χρόνια έχει καλλιεργήσει μια ισχυρή κουλτούρα υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και ορθής οδικής συμπεριφοράς, μέσα από σημαντικές δράσεις, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή συνείδηση και κουλτούρα.

Πέρυσι δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Νηφάλιοι» και την Ένωση Ελλήνων Bartenders το «Σερβίρουμε Υπεύθυνα», ένα mobile application για «έξυπνα» κινητά, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στην εστίαση και διασκέδαση, υπογραμμίζοντας το σημαντικό τους ρόλο στην αλυσίδα της υπεύθυνης διάθεσης -και εν τέλει- κατανάλωσης αλκοόλ. Με πολύ μεγάλη χαρά είδαμε τον κλάδο να αγκαλιάζει το εγχείρημα, σημειώνοντας συνολικά περίπου 8.000 λήψεις (downloads) της εφαρμογής.

Φέτος, απευθυνόμαστε στο ευρύ κοινό με κεντρικό μήνυμα, «Όταν οδηγείς δεν πίνεις καθόλου» μέσω μιας σειράς podcasts με τίτλο «Συνομιλούμε Υπεύθυνα», στα οποία επιδιώκουμε μέσα από διαφορετικές οπτικές, προσεγγίσεις και καλεσμένους-ομιλητές να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να αποσυνδεθούν τελείως οι έννοιες αλκοόλ και οδήγηση.

Πολύτιμος συμπαραστάτης στο προϊοντικό επίπεδο η Heineken, η οποία και στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, διαθέτει τουλάχιστον το 10% του διαφημιστικού της μπάτζετ κάθε χρόνο σε καμπάνιες προώθησης της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνοντας μια πραγματικά 360ﹾ στρατηγική, προσφέρουμε στον Έλληνα καταναλωτή 5 ποιοτικές επιλογές σε μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ, έχοντας καθιερώσει την κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ στην Ελλάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε «κατάλληλα» προϊόντα για τις αντίστοιχες περιστάσεις. Σε ό,τι να έχει κάνει με οδήγηση η επιλογή είναι μία: καθόλου αλκοόλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ έως το 2025 – Στα 686 εκατ. ευρώ η συνολική συνεισφορά το 2021