Το όραμα του Ζούκερμπεργκ για την επόμενη δεκαετία του Facebook

Το όραμα του Ζούκερμπεργκ για την επόμενη δεκαετία του Facebook

Επιθετικές επενδύσεις και σταδιακή μεγιστοποίηση των εσόδων αποτελούν το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας.

Την περασμένη Τρίτη, η Facebook ανακοίνωσε ισχυρότατα κέρδη τρίτου τριμήνου. Η ανακοίνωση της εταιρείας ήταν αφορμή και για μια ανάλυση γύρω από το μέλλον της, και το πώς η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιτυχία της ώστε να επενδύσει σε μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι θα την καταστήσουν ακόμα ισχυρότερη την επόμενη δεκαετία.

Ο Οικονομικός Διευθυντής Ντέιβ Γουένερ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσαν και οι δύο ότι του χρόνου, η Facebook θα κάνει μια σειρά επιθετικών επενδύσεων σε ταλέντα και διαφημιστική τεχνολογία, πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι μελλοντικές επιτυχίες. Ένα τέτοιο σχέδιο, όμως, θα σημάνει αύξηση των δαπανών της Facebook κατά 70%…

Ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε επίσης το τριετές, το πενταετές και το δεκαετές σχέδιό του για την εταιρεία.

Περιληπτικά, ο Ζούκερμπεργκ θέλει η εταιρεία να έχει πολλαπλά προϊόντα -WhatsApp, Messenger, Search, Video, NewsFeed, Oculus και Instagram- τα οποία θα συνδέουν 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Μόλις αυτά τα προϊόντα θα έχουν αγγίξει μια μαζική κλίμακα, τότε το Facebook θα αρχίσει επιθετικά να τα «χρηματοποιεί», δηλαδή να κερδίζει επιπλέον έσοδα απ’ αυτά.

Επίσης, θέλει να βελτιώσει τη διαφημιστική εμπειρία για εταιρείες, ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία. Η Facebook θα επενδύσει σε τρόπους βελτίωσης της στόχευσης και της μέτρησης των διαφημιστικών εκστρατειών μέσω δεδομένων. Σήμερα, μόλις 11% του προϋπολογισμού των διαφημιστών πηγαίνει στο mobile, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, επειδή δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα κατάλληλα εργαλεία.

Τέλος, η Facebook θέλει να κατασκευάσει τη νέα βασική υπολογιστική πλατφόρμα, προωθώντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότερους ανθρώπους μέσω του Internet.org.

«Θα προετοιμαστούμε για το μέλλον επενδύοντας επιθετικά», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

«Η ισχύς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας σήμερα, μας βάζει σε μια προνομιακή θέση για να επενδύσουμε στο μέλλον», προσέθεσε ο Γουένερ.