Οργή κατά του Facebook για τον Messenger

Οργή κατά του Facebook για τον Messenger

Η υποχρεωτική χρήση διαφορετικής εφαρμογής για το Inbox του Facebook προκαλεί ποταμό αρνητικών σχολίων από χρήστες.

Εδώ και λίγες μέρες κάθε χρήστης smartphone που προσπαθεί να δει τα μηνύματά του στο inbox του Facebook μέσα από την εφαρμογή που πάντα είχε, έρχεται αντιμέτωπος με μια ειδοποίηση που τον υποχρεώνει να κατεβάσει τον Messenger, την ξεχωριστή εφαρμογή που αναλαμβάνει αποκλειστικά την ανταλλαγή μηνυμάτων και chat.

«Όχι, όχι και πάλι όχι. Δεν θα έπρεπε να έχω ξεχωριστή εφαρμογή για αυτό» είναι το νόημα των χιλιάδων σχολίων που έχουν αναρτηθεί από χρήστες στη σελίδα της εφαρμογής στο Play Store. «Άχρηστο!», γράφει ένας άλλος χρήστης, «δεν υπάρχει λόγος να υποχρεώσετε κανέναν να το εγκαταστήσει», ενώ ένας άλλος επισημαίνει «βλέπαμε μια χαρά τα μηνύματά μας από την εφαρμογή του Facebook, γιατί το καταργείτε αυτό;».

Τα πυρά των χρηστών συγκεντρώνει και η απουσία της επιλογής logout, δηλαδή το πρόγραμμα μένει ενεργό στο κινητό όσο αυτό είναι σε λειτουργία, καταναλώνοντας συνεχώς μπαταρία, μνήμη RAM και 3G δεδομένα. Επιπλέον, καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο για την εγκατάστασή του.

Το σοβαρότερο όμως είναι τα permissions που απαιτεί, είναι υπερβολικά πολλά και του δίνουν πρόσβαση σε κάθε λειτουργία και δεδομένο του κινητού. Πατώντας «αποδοχή» στην εγκατάσταση ο χρήστης δίνει δικαίωμα στην εφαρμογή να στέλνει SMS, να ηχογραφεί και να τραβά φωτογραφίες χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει. Επιπλέον, αποκτά πρόσβαση στο GPS, στις επαφές του κινητού, τις φωτογραφίες και το ημερολόγιο.

Το πρόβλημα με το Messenger είναι πως χωρίς αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταλλάξεις μηνύματα με τις επαφές σου στο Facebook, ο χρήστης δεν έχει την επιλογή να μην το εγκαταστήσει. Και αυτό είναι που κυρίως εξαγριώνει τους χρήστες (μαζί, φυσικά, με την αδηφάγα του όρεξη για RAM και data).

Από την πλευρά του, το Facebook δεν κάνει κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, πέρα από το ότι η εφαρμογή είναι «ταχύτερη» και «πιο αξιόπιστη». Κάθε αλλαγή που έχει γίνει στο interface συγκέντρωνε, λίγο ως πολύ, αρνητικά σχόλια και κάθε αλλαγή καθιερώθηκε. Η εταιρεία θέλει να κάνει τον Messenger ξεχωριστή εφαρμογή για να ανταγωνιστεί το Snapchat, το Viber και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες προσφέροντας -μεταξύ άλλων- και υπηρεσίες επί πληρωμή όπως τηλεφωνικές κλήσεις. Η μετακίνηση όλων των χρηστών του σε αυτόν του δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.

Όμως, όπως πολύ εύστοχα το συνόψισε ένας χρήστης στο Twitter, «Άρα οι επιλογές μου είναι ή να κατεβάσω τον Facebook Messenger ή να σταματήσω να χρησιμοποιώ το Facebook για instant messaging. Έχει σκεφτεί το Facebook πόσο δημοφιλής θα είναι η δεύτερη επιλογή;».

Διαβάστε ακόμη:

Το Facebook των 1,32 δισεκατομμυρίων ανθρώπων

Τι κάνουν στο Facebook οι υπάλληλοί του;

Το Facebook «χειραγωγεί» τους χρήστες του;