Οριακά ακριβότερο το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Οριακά ακριβότερο το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων
Elegant holiday table setting with red ribboned gift

Η μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ.

Οριακά ακριβότερο κατά 1,82% σε σχέση με το 2014, αναμένεται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Ε.Σ.Ε.Ε. κατά την περίοδο 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,39 ευρώ έναντι 144,76 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,75 το 2013, την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2014, μικρή αύξηση των 2,63 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 1,82%), οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ των Γλυκισμάτων (Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα) από το 13% στο 23%, ενώ οι τιμές των Κρεατικών παρουσίασαν αρνητική ετήσια μεταβολή, της τάξεως του 2,22% (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά).

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των Κρεατικών την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή παρουσιάζει η τιμή του Αρνιού (-4,62%), η οποία κυμαίνεται στα 6,2 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρότερη μείωση της τιμής της Γαλοπούλας (-3,03%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 2,70% εμφανίζει η τιμή του Χοιρινού. Αντίθετα, ανάμικτη είναι η τάση που παρατηρείται για τα προϊόντα Super Market, καθώς ενώ για τα Αναψυκτικά, τις Μπύρες και τη Φέτα σημειώνεται μία μείωση -3,03%, -6,56% και -2,07% αντίστοιχα, άνοδο εμφανίζουν τα Κρασιά (24,59% το λευκό και 4,62% το κόκκινο) και η τιμή του Ελαιόλαδου (14,81%).

Αναφορικά με τις τιμές των Φρούτων και των Οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-0,92%), με την τιμή της Πατάτας να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (18,52%), σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής του Λάχανου (-16,28%) που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια πτωτική πορεία.

Η σημαντικότερη παράμετρος που συντελεί ουσιωδώς στη μικρή ετήσια αυξητική τάση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2015, εντοπίζεται στην άνοδο των τιμών της κατηγορίας των Γλυκών/Εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική άνοδος, εξαιτίας κυρίως των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ από 13% στο 23% στα Μελομακάρονα και στους Κουραμπιέδες, προσεγγίζει το 8,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εκτιμήσεις για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου το 2015 κατά -8,3% σε σύγκριση με εκείνον του 2014, εδράζονται σε μία αλληλουχία γεγονότων, που επέδρασαν αρνητικά τόσο στη ψυχολογία των καταναλωτών (μείωση καταναλωτικής δαπάνης), όσο και στην απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο τζίρος του Δεκεμβρίου 2015 εκτιμάται στα 3,22 δις ευρώ, έναντι των 3,55 δις ευρώ το 2014 (μείωση 8,3%) και τα 5,55 δις ευρώ τζίρου το 2009 (μείωση 42%).

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες παράμετροι της εκτιμώμενης ετήσιας πτωτικής πορείας του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, σταχυολογούνται ως εξής:

• Οι παρενέργειες από την επιβολή των Capital Controls στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, αν και βαίνουν σταδιακά μειούμενες με τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα της προώθησης και ανάπτυξης του εγχώριου επιχειρείν.
• Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (3η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2016, δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), συνιστά ανασταλτικό παράγοντα της τόνωσης της δαπάνης του καταναλωτικού κοινού, που παρατηρείται διαχρονικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε έτους.
• Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα, σαν αποτέλεσμα των υπέρμετρων απαιτήσεων, δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, που εγείρουν οι δανειστές μας, αποσυντονίζουν την Αγορά και διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και συνεχούς αναβλητικότητας.