Οριακή υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο – Απόλυτα στάσιμο το ελληνικό

Οριακή υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο – Απόλυτα στάσιμο το ελληνικό
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων, σύμφωνα με την Eurostat.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Πέμπτη το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε 0,1%, ενώ στην ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

Υπενθυμίζεται ότι το β’ τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.

Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε Ευρωζώνη και ΕΕ το γ’ τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 0,6% στη ζώνη του ευρώ και 0,5% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ελληνικό ΑΕΠ παρέμεινε απολύτως στάσιμο (0%) το γ’ τρίμηνο, ενώ από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε αύξηση 2,1%, επιβεβαιώνοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάλτα (+2,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,9%), την Εσθονία (-1,3%) και Φινλανδία (-0,9%).

Σύμφωνα με την Eurostat, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% στις δύο ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην Ε.Ε. το β’ τρίμηνο του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: