Ορίστηκε από την ΤτΕ ο ειδικός εκκαθαριστής των «κακών» τραπεζών

Ορίστηκε από την ΤτΕ ο ειδικός εκκαθαριστής των «κακών» τραπεζών

Μέτοχοι είναι οι εταιρείες PwC Business Solutions ΑΕ, Qualco ΑΕ και Hoist Kredit Aktiebolag.

Eιδικός Εκκαθαριστής αναλαμβάνει τη διαχείριση των στοιχείων όλων των τραπεζών που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (των λεγόμενων «κακών» τραπεζών που προέκυψαν μετά από τη διάσπαση των προβληματικών τραπεζών λίγο πριν μεταβιβαστούν σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα της Αγροτικής Τράπεζας).

Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως προβληματικά δάνεια.

Ο ειδικός εκκαθαριστής που ορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions ΑΕ, Qualco ΑΕ και Hoist Kredit Aktiebolag. Η εταιρεία αυτή αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της, ο Ειδικός Εκκαθαριστής θα διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και συγχρόνως να διατηρηθεί η νομική αυτοτέλειά τους και η έννομη θέση των πιστωτών εκάστου.