Ορίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Ορίστηκε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Διήμερη προθεσμία για το σχηματισμό νέα κυβέρνησης – Εξαφανισμένος ο απερχόμενος πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Ο εκτελών χρέη προέδρου και πρόεδρος της ουκρανικής βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει διορία μέχρι τη Τρίτη για το σχηματισμό νέα κυβέρνησης, ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Η Βουλή ενέκρινε σήμερα την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Διαβάστε ακόμη: Οι επόμενοι Ουκρανοί «εθνοσωτήρες»

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληψη του τέως υπουργού Εσόδων Ολ .Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: «Εκδρομή» των Ουκρανών στο… ανάκτορο του Γιανουκόβιτς!

Εντυπωσιακό «come back» της Τιμοσένκο – Άφαντος ο Γιανουκόβιτς
Μία μέρα μετά τη θεαματική επιστροφή της Γιούλια Τιμοσένκο ο –απερχόμενος πλέον- πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς μένει άφαντος: Οι τελευταίες αναφορές τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία.

Στο τελευταίο του διάγγελμα το Σάββατο, ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Ο Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει την ψηφοφορία στη Βουλή, μιλώντας για πραξικόπημα. Η δε Τιμοσένκο ξεκαθάρισε ήδη τις πρώτες ώρες μετά την αποφυλάκισή της πως θα διεκδικήσει την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.