Όταν η χρηματοδότηση για τη startup σου παραείναι μεγάλη

Όταν η χρηματοδότηση για τη startup σου παραείναι μεγάλη

Και όμως, συμβαίνει. Το να έχεις πολύ περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεσαι είναι σχεδόν το ίδιο προβληματικό με το να μην έχεις καθόλου.

Το παράδειγμα είναι ζωντανό και ελληνικό. Ο Ξένιος Θρασυβούλου, ιδρυτής και CEO της υπηρεσίας εύρεσης freelance εργασιών PeoplePerHour εξήγησε πριν από λίγες μέρες στους Financial Times τι συνέβη όταν από το αρχικό ποσό των 500.000 λιρών από angel investors, έφτασε στα 10,5 εκατ. δολάρια από VC και άλλους επενδυτές μέσα σε πέντε χρόνια.

«Ήταν ένα απόλυτο χάος», λέει. Το προσωπικό μεγάλωσε από έξι άτομα σε πενήντα μέσα σε λίγους μήνες και αναγκάστηκε να προσλάβει ακριβοπληρωμένους μάνατζερ προκειμένου να πιάσει τους στόχους και να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το PPH δεν είναι το μόνο που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Το site προσφορών Groupon αγωνίζεται να ικανοποιήσει τους επενδυτές του μετά το απόλυτα επιτυχημένο ΙΡΟ του το 2012· η μετοχή πέφτει και οι αντιγραφείς είναι δεκάδες. Το Uber έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,2 δισ. δολάρια με την αξία του να υπολογίζεται στα $18,2 δισ., αλλά πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν αυτά τα νούμερα υπερβολικά.

Γενικά, το λάθος που κάνουν οι περισσότερες startup είναι να επικεντρώνουν στην χρηματοδότηση σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα να χάνουν την αρχική τους στόχευση. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές δίνουν μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας σε χρηματοδότες, χάνοντας έτσι τη δυνατότητα και το δικαίωμα να παίρνουν και να επιβάλλουν αποφάσεις.

Ο Ξένιος Θρασυβούλου είχε προνοήσει σχετικά και κράτησε το πλειοψηφικό πακέτο. Όταν διαπίστωσε πως οι απαιτήσεις των επενδυτών ήταν υπερβολικές και οδηγούσαν σε λάθος κατεύθυνση, πήρε τα ηνία και άλλαξε δρόμο. Αντί για την αλματώδη ανάπτυξη επέλεξε να επικεντρωθεί στην κερδοφορία. Έκανε περικοπές, μείωσε εντυπωσιακά την ομάδα των διευθυντών και πέτυχε τον διπλασιασμό των εσόδων από χρόνο σε χρόνο. Και μάλιστα με 20% margin στις υπηρεσίες του.

Ποιες είναι οι τέσσερις συμβουλές που ο Ξένιος δίνει σε νέους επιχειρηματίες;

Σκέψου μακροπρόθεσμα
Μην υιοθετήσεις τη νοοτροπία που θέλει τις startups να αναπτύσσονται πάρα πολύ και πάρα πολύ σύντομα.

Διαπραγματεύσου το μερίδιό σου
Κράτα την πλειοψηφία, αλλά και έχε το νου σου για όρους στα συμβόλαια που επιτρέπουν στους επενδυτές να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν αν δεν τους αρέσει η στρατηγική σου.

Μην παρασύρεσαι από τον ενθουσιασμό σου
Να είσαι τίμιος με τον εαυτό σου και με τι ακριβώς μπορείς να φτιάξεις.

Μην φοβάσαι να πεις όχι
Υπερβολικά πολλοί ιδρυτές θαμπώνονται από τα χρήματα και την κεφαλαιοποίηση που αυτά φέρνουν. Σκέψου καλύτερα.