Όταν η εξουσία περνά απ’ το στομάχι!

Όταν η εξουσία περνά απ’ το στομάχι!

Τι πολιτικά μυστικά κρύβουν οι διατροφικές προτιμήσεις των ξένων ηγετών.

«Το να κυβερνάς μία μεγάλη χώρα είναι σαν να μαγειρεύεις ένα μικρό πιάτο», λέει ο Λάο Τσε στην ταοϊκή φιλοσοφία. Και στα δύο, άλλωστε, η λεπτομέρεια μετρά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ηγέτες τα ‘χουν βρει γύρω από ένα τραπέζι ή αντιθέτως τα έχουν «σπάσει» μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Όχι βέβαια επειδή δεν τους άρεσε το μενού! Όμως ο συνδυασμός πολιτικής και γαστρονομίας μπορεί πολλές φορές να κρύβει μικρά -πλην σημαντικά από πλευράς σημειολογίας- μυστικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επέλεξε μία γυναίκα για επικεφαλής σεφ στον Λευκό Οίκο, γυρίζοντας ταυτόχρονα σελίδα στα μέχρι πρότινος γαλλικής εμπνεύσεως επίσημα δείπνα. Σε αυτά, επικρατούν από 2005 κι εντεύθεν γερές πατριωτικές δόσεις αμερικανικής γαστρονομίας, συχνά με ψητό καλαμπόκι και τρυφερό κρέας βουβαλιού.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να γίνετε «ακαταμάχητος» ηγέτης

Στα καθημερινά προεδρικά μενού, αντίθετα, η Αμερικανο-φιλιππινέζικης καταγωγής αρχισέφ Κριστέτα Κόμρφορντ δίνει εδώ 8 χρόνια στα πιάτα μια νοσταλγική «γεύση» από τα παιδικά χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα στην μακρινή Ινδονησία. Αγαπημένο πλέον πιάτο του είναι το μπρόκολο -λέει- μαγειρεμένο από τα χεράκια της, απαραίτητα βιολογικό και κατά προτίμηση κατευθείαν από τον λαχανόκηπο που η Πρώτη Κυρία, Μισέλ, έχει φτιάξει σε μία υπαίθρια γωνιά του Λευκού Οίκου.

Αυτή η προτίμηση του Ομπάμπα στην υγιεινή διατροφή (με εξαίρεση τα παντζάρια που τα απεχθάνεται μετά βδελυγμίας) αποτελεί μία στροφή 180 μοιρών από τα χρόνια της «διπλωματίας του μπάρμπεκιου» του προκατόχου του Τζορτζ Γ.Μπους -δεδηλωμένα σφοδρού πολέμιου του μπρόκολου. «Δεν μου αρέσει», είχε πει δημόσια, ων ακόμη πρόεδρος, το 1990. «Δεν το έχω ξαναβάλει στο στόμα μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί και με ανάγκαζε η μητέρα μου να το τρώω. Είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δηλώνω ότι μπρόκολο δεν πρόκειται να ξαναφάω!».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ομπάμα το είχε ρίξει στα χαρτιά

Όσο για την επίδοξη -ως πρώτη στα αμερικανικά χρονικά γυναίκα- διάδοχό τους στον Λευκό Οίκο; Από τα μπέργκερ που καραβρόχθιζε αλύπητα την εποχή που ήταν Πρώτη Κυρία, σήμερα η 65χρονη πια Χίλαρι Κλίντον προτιμά να τρώει ελαφρά και υγιεινά, ειδικά μετά και τις τελευταίες, σοβαρές περιπέτειες με την υγεία της.

Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί για προεκλογικούς λόγους να πλασάρει αυτές τις ημέρες στο γερμανικό κοινό την ανθρώπινη πλευρά της -με φυλλάδια γεμάτα φωτογραφίες της στην κουζίνα και στον προσωπικό, βιολογικό λαχανόκηπό της. Έχει όμως καθημερινά το πιάτο της έτοιμο από τον αρχισέφ της, Ούρλιχ Κερτς. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είναι δύσκολη, αλλά ούτε κι εύκολη στο φαγητό της, λέει. Όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι βέβαια βιολογικά, γερμανικής παραγωγής και παραδοσιακά μαγειρεμένα. Δείχνει πάντως ιδιαίτερη προτίμηση στα ψάρια από την Βαλτική ως κύριο πιάτο, λαχανικά εποχής για σαλάτα και τυρί για επιδόρπιο -το τελευταίο είναι άλλωστε η μεγάλη αδυναμία της. Γι’ αυτό και λέγεται ότι στο σπίτι της έχει ολόκληρα «κεφάλια» τυριά στιβαγμένα στο ψυγείο.

Διαβάστε ακόμη: O τουρισμός περνάει από το στομάχι

Αυτή η αγάπη στο τυρί ίσως να είναι και η μοναδική που πραγματικά μοιράζονται η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Όπως λέει με περηφάνια και ο επικεφαλής σεφ του, Μπερνάρντ Βοσιόν, «το ξαναέφερε επιτέλους στο τραπέζι του Ελυζέ, ενώ ο σοκολατόπλητος Σαρκοζί το είχε απαγορεύσει». Όχι ότι ο Σοσιαλιστής διάδοχος στην γαλλική προεδρία δεν έχει ιδιοτροπίες. Τις αγκινάρες δεν θέλει να τις βλέπει ούτε ζωγραφιστές! Κατά τα λοιπά, επιμένει κι αυτός εθνικιστικά στην επίσημη κουζίνα του Ελιζέ. Κατ’ εντολή του, έχουν αυξηθεί γενναία οι προεδρικές προμήθειες σε φουά γκρα -σε ρυθμούς ανάλογους με εκείνους που κατέφθαναν μερικά χρόνια πριν οι μοσχαροκεφαλές, αγαπημένη λιχουδιά του Ζακ Σιράκ.

Στο πολυπληθές Μπάκινγκχαμ, από την άλλη, τα γούστα διαφέρουν. Κατά γενική ομολογία των σεφ που έχουν περάσει τις πύλες των βρετανικών ανακτόρων, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι καλόβολη στο φαγητό της -το μόνο που απαιτεί είναι το μαρτίνι της να είναι ελαφρά ανακατεμένο και δια ροπάλου όχι «χτυπημένο» (ακριβώς το αντίθετο από τον Τζέημς Μποντ). Ο γιος της, πρίγκιπας Κάρολος, αντίθετα τους είχε… ξεπατώσει!

Κάθε πρωί θέλει έτοιμα μπροστά του επτά μισοψημένα αυγά για να διαλέξει το καλύτερο, που το συνοδεύει συνήθως με ψητό κοτόπουλο και σαλάτα αστακού. Το μεσημέρι θέλει ένα μενού τουλάχιστον οχτώ πιάτων. Μετά τσάι. Και το βραδάκι προβλέπεται έτερο μενού, επίσης οχτώ πιάτων! Στα αγαπημένα του συγκαταλέγονται σούπα με δύο ολόκληρους σολομούς και ένα είδος βακαλάου, αρνάκι ή μοσχαρίσιο φιλέτο απαραίτητα, πουλερικά και ρέγγα βουτηγμένα στη μουστάρδα και μία πλούσια συλλογή τυριών. Πριν πέσει δε για ύπνο, «χτυπά» κι ένα ελαφρύ βραδινό, συνήθως με ορεκτικά και κέικ.