Όταν ο Κάπτεν Κέρκ είπε «ευχαριστώ» στο Star Wars

Όταν ο Κάπτεν Κέρκ είπε «ευχαριστώ» στο Star Wars
epa05304469 Canadian actor William Shatner speaks at the science fiction fan meeting 'FedCon' in Bonn, Germany, 13 May 2016. The Star Trek universe is the big topic of the meeting running until 16 May. Discussion forums, readings, autograph sessions and photocalls are part of the program. EPA/CAROLINE SEIDEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο θρυλικός κυβερνήτης του Enterprise της σειράς Star Trek έκανε κάτι που πολλοί θα ονόμαζαν «προδοσία».

Ο ηθοποιός Γουίλιαμ Σάτνερ όπου ενσάρκωσε για χρόνια τον κυβερνήτη Κερκ στο θρυλικό διαστημόπλοιο Enterprise, έκανε κάτι το οποίο θεωρείται τουλάχιστον ασυνήθιστο στο χώρο των φανατικών των ταινιών επιστημονικής φαντασίας: ευχαρίστησε όλους του φίλους του Star Wars!

Ο πρωταγωνιστής της σειράς Star Trek αναγνώρισε την αγάπη που έδειξαν οι φίλοι του Star Wars στις ταινίες όπου πρωταγωνιστεί το πλήρωμα του Enterprise, κι αποφάσισε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του.

Πιο αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η εξομολόγηση έγινε σε ένα συνέδριο φανατικών φίλων του Star Trek στο Λας Βέγκας.

«Πρώτα από όλα, το Star Wars δημιούργησε το Star Trek. Το γνωρίζατε αυτό;», είπε ο Σάτνερ μπροστά σε χιλιάδες παρευρισκόμενους, αφήνοντάς τους στην αρχή άναυδους.

Παρότι η πρώτη τηλεοπτική σειρά Star Trek προβλήθηκε από το 1966 ως το 1969, ενώ το πρώτο Star Wars παίχτηκε στους κινηματογράφους το 1977, ο Σάτνερ δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι η τεράστια επιτυχία της πρώτης ταινίας του Τζορτζ Λούκας έδωσε ξανά ζωή στο Star Trek.

Μάλιστα ο Σάτνερ περιέγραψε και το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αυτής της εξέλιξης: «Στα στούντιο της Paramount όλοι έτρεχαν πάνω κάτω κι ο ένας ρωτούσε τον άλλο: “Τι έχουμε; Πώς θα φτιάξουμε κάτι ισότιμο με το Star Wars;”. Αυτό ήταν κάτι πολύ μεγάλο. Είχαμε κάποτε κάτι καλό και το ακυρώσαμε με τις οδηγίες άλλης διοίκησης που το έλεγαν… Star Trek. Ας το αναβιώσουμε».

Αυτό που ακολούθησε ήταν συναρπαστικό. 13 ταινίες και 624 τηλεοπτικά επεισόδια μέσα σε σαράντα χρόνια. Η τεράστια εισπρακτική επιτυχία του Star Wars: A new hope, όπου σημειώσε εισπράξεις ύψους 775 εκατ. δολαρίων, είχε δώσει, κατά τον Σάτνερ, το φιλί της ζωής στο Star Trek. Όσο κι αν πολλοί από τους φανατικούς του Captain Kirk δεν μπορούν να το αποδεχθούν.

Παρόλα αυτά ο ίδιος θέλησε να σημειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο συναρπαστικών κόσμων: “Το Star Trek στα καλύτερά του, περιγράφει μια ιστορία ανθρώπων. Είναι φιλοσοφικό. Υπάρχει ανθρωπιά. Και είναι εξαιρετικά φτιαγμένο”, είπε. “Το Star Wars ήταν μεγαλοπρεπές, σαν όπερα. Ήταν τεράστιο με απίστευτα ειδικά εφέ. Ήταν ένα ασύλληπτα διασκεδαστικό φιλμ, αλλά δεν επικεντρώθηκε στους ανθρώπους, όπως το Star Trek”.

Το κοινό που είχε πάρα πολλούς ντυμένους με στολές του πληρώματος του Enterprise αλλά και στολές εξωγήινων και βιονικών ρομπότ, άκουσε με προσοχή όσα είπε ο Σάτνερ. Και στη συνέχεια ξέσπασε σε χειροκροτήματα.