ΟΤΕ: Έρχεται το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών 5.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας

ΟΤΕ: Έρχεται το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών 5.000 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας
Με πάνω από 37.000 αντικείμενα και ψηφιακό υλικό – Από τις τηλεφωνήτριες και τις τηλεφωτογραφίες, στην … εμπειρία VR – AR.

Με αφορμή τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας μουσείων και της παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών, ο Όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε την εικόνα που θα έχει το νέο μουσείο τηλεπικοινωνιών επί της οδού Πατησίων 85, έκτασης 5.000 τ.μ.. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο στάδιο των μελετών που θα διαρκέσουν 7 μήνες με έναν χρόνο, διάστημα το οποίο θα υποδείξει και το τελικό ύψος του κόστους.

«Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Έχουν ξηλωθεί τοίχοι και παλιά υλικά. Πρόκειται για ένα κτήριο που φτιάχτηκε μετά τον πόλεμο και στα υπόγεια του υπάρχουν καταφύγια, αλλά και ένας πίνακας που ζητήθηκε, όπως λέγεται, από τον Παττακό την εποχή της Χούντας να κατεβάσει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα είναι έτοιμο σε 3-4 χρόνια» ανέφερε σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Στο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ., θα διατηρηθεί το data center και θα μεταφερθούν τα call centres από τα διαφορά κτήρια που νοικιάζει σήμερα ο Οργανισμός τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, το κτήριο στην νέα Κηφισιά, Πρωτέως 25, που στεγάζεται σήμερα το μουσείο τηλεπικοινωνιών, στόχος είναι να αλλάξει χρήση για να αξιοποιηθεί εμπορικά στο μέλλον.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν από κοντά, αλλά και ψηφιακά, για να δουν 37.000 αντικείμενα και αρχειακό υλικό, 13.500 τηλεφωτογραφίες με την ιστορία της Ελλάδας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Την τελευταία δεκαετία το έχουν επισκεφτεί πάνω από 300.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 200.000 με ψηφιακή παρουσία. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τρέχουν 280 εκπαιδευτικά προγράμματα, εφαρμόζονται ψηφιακές τεχνολογίες AR – VR και το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 90% των συλλογών έχει ήδη ψηφιοποιηθεί.

«Είναι μια πολύ σημαντική ενέργεια και δράση που έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε επενδύοντας στην προβολή της ιστορίας της χώρας και του οργανισμού. Μιλάμε για ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών κτήριο που θα έχει τον επισκέπτη στο επίκεντρο και θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ υπενθύμισε το όραμα του οργανισμού που δεν είναι άλλο από την λειτουργία του ΟΤΕ ως παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών που θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που είμαστε για να ανακαλύψουμε το που μπορούμε να φτάσουμε. Διατήρηση και διάδοση κληρονομιάς με άξονα την τεχνολογία. Δεν περιμένουμε έσοδα από το μουσείο. Η λειτουργία του βασίζεται σε χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Τα σχολεία θα είναι σίγουρα δωρεάν».

Για μια καινούρια διαδρομή για το μουσείο τηλεπικοινωνιών, ένα έργο μεγάλο, ομαδικό που έχει αγαπηθεί από πολλούς και στην υλοποίηση του οποίου έχουν συνεισφέρει και εξωτερικοί συνεργάτες, έκανε λόγο η Ντέπυ Τζημέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, τονίζοντας πως για να βρεθεί το σωστό επικοινωνιακό αφήγημα προηγήθηκε μουσειολογική μελέτη.

«Από το 1990 που δημιουργήθηκε το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ φροντίζουμε για την ανάδειξη του κλάδου. Ήταν ένας προσωπικός στόχος όταν ήρθα στον ΟΤΕ. Το εν λόγω μουσείο αποτελεί το μοναδικό μουσείο τεχνολογίας στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη».

Τον λόγο πήρε ο Μπάμπης Μαζαράκης Chief officer χρηματοοικονομικών θεμάτων ομίλου ΟΤΕ μιλώντας για μια πολύ καλά δουλεμένη σκέψη καθώς δεν υπήρχε κάποιο άλλο κτήριο πιο κατάλληλο, από τον χώρο ΝΥΜΑ στην Πατησίων για να στεγάσει ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών, όπως αυτό των τηλεπικοινωνιών.

«Στην ΟΤΕ Estate, θυγατρική στην οποία ανήκουν τα περισσότερα ακίνητα του ΟΤΕ, δίνουμε έμφαση στις αναπλάσεις και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων για μείωση των εκπομπών Co2. Κάποια από τα κτήρια μας νοικιάζονται σε τρίτους και υπάρχουν έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: