Ουκρανία: Και επίσημα πρόεδρος ο «βασιλιάς της σοκολάτας»

Ουκρανία: Και επίσημα πρόεδρος ο «βασιλιάς της σοκολάτας»

Ο Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Ο Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός και ως «βασιλιάς της σοκολάτας», ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ως ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στον όρκο του στο κοινοβούλιο ο Ποροσένκο, που θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος της χώρας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύει την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, εξελέγη πρόεδρος στις 25 Μαΐου, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη φυγή του στη Ρωσία.

Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ασκών χρέη προέδρου της χώρας μέχρι σήμερα, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, απαριθμώντας τους προσκεκλημένους στην ορκωμοσία. Κατονόμασε επίσης τους τρεις πρώτους προέδρους της Ουκρανίας, παραλείποντας το όνομα του Γιανουκόβιτς.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και πολλοί άλλοι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

«H Κριμαία ήταν και είναι Ουκρανική»
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας δεσμεύτηκε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας. Η χεροσόνησος της Κριμαίας ήταν, είναι και θα είναι ουκρανική, τόνισε ο Ποροσένκο καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Το είπα με σαφήνεια στον Ρώσο ηγέτη», τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νορμανδία, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά το καθεστώς της περιοχής αυτής και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους αυτονομιστές αντάρτες, υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.

Ταυτοχρόνως, ο Ποροσένκο, που σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα τις ανατολικές επαρχίες, κάλεσε τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα και είπε ότι θα διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ασφαλούς «διαδρόμου» για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι μαχητές.

«Δεν θέλω πόλεμο. Δεν επιθυμώ την εκδίκηση. Θέλω ειρήνη. Σας παρακαλώ, καταθέστε τα όπλα και εγγυώμαι ασυλία σε όλους εκείνους που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», είπε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η ομοσπονδιοποίηση της χώρας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε επίσης ότι σκοπεύει πολύ σύντομα να υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρεί ως το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: 

Άτυπη συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα στη Νορμανδία

Η πολιτική άνοδος του Ουκρανού «Willy Wonka»