Ουκρανία: Ο Μπάιντεν εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος
epa10875632 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) walks down the White House colonnade towards the Oval Office with US President Joe Biden during a visit to the White House in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Zelensky is in Washington meeting with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Biden at the White House to make a case for further military aid. EPA/Evan Vucci / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κίνηση της Ουάσινγκτον δείχνει την «συνειδητή αποφασιστικότητά» της να παράσχει στην Ουκρανία «ό,τι χρειάζεται» για να αμυνθεί κατά της ρωσικής «επιθετικότητας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε επίσημα την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα της Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις του στο ρωσικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον δείχνει την «συνειδητή αποφασιστικότητά» της να παράσχει στην Ουκρανία «ό,τι χρειάζεται» για να αμυνθεί κατά της ρωσικής «επιθετικότητας», όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

O ίδιος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως «από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει περίπου 40 δισ. ευρώ τον χρόνο ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Πρέπει να διατηρήσουμε κατ΄ ελάχιστον αυτό το επίπεδο υποστήριξης κάθε χρόνο, όσο καιρό χρειαστεί».

Ο Στόλτενμπεργκ είχε προτείνει αρχικά στους συμμάχους να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή τη φορά προτείνει τη διατήρηση της παρούσας βοήθειας, σε ένα ελάχιστο επίπεδο, παροτρύνοντας επίσης τους συμμάχους να «μοιραστούν το βάρος με δίκαιο τρόπ».

Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να βασίζεται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας, διευκρίνισε διπλωματική πηγή. «Το ΑΕΠ χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν, είναι μία επιλογή», είπε στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: