Ερυθρά Θάλασσα: Oι Χούθι υποστηρίζουν πως επιτέθηκαν σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Oι Χούθι υποστηρίζουν πως επιτέθηκαν σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ
SANAA, YEMEN - JANUARY 28: Pro-Houthi Yemeni tribesmen gather in Jihanah district of Sanaa province controlled by the Iranian-backed Houthis in Yemen, protesting against the US and UK attacks over Yemen on January 28, 2024. Houthi supporters, carrying light and heavy weapons, and Palestinian flags shout slogans against the US, Britain and Israel. Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ως απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

Οι Χούθι της Υεμένης υποστηρίζουν πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Έξι αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα έχουν σκοτώσει 16 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 41, μεταξύ των οποίων και άμαχους, ανέφερε ο Σαρί σε τηλεοπτική δήλωση.

Τα πλήγματα στην επαρχία Χοντέιντα είχαν στόχο το λιμάνι Σαλίφ, ένα ραδιοφωνικό κτίριο στη συνοικία Αλ-Χαουκ, τον καταυλισμό Γκαλίφα και δύο σπίτια, δήλωσε ο Σαρί.

Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν πλήγματα κατά στόχων των Χούτι στην Υεμένη την Πέμπτη για να αποτρέψουν την ομάδα των μαχητών από το να διαταράξει περαιτέρω τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν 13 στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η κοινή επιχείρηση στόχευσε τρεις τοποθεσίες στην πόλη-λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες, όπως είπε, φιλοξενούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα εδάφους-αέρος.

«Όπως πάντα, ελήφθη η μέγιστη δυνατή προσοχή κατά τον σχεδιασμό των χτυπημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους πολίτες ή τις μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η διεξαγωγή των απεργιών κατά τις ώρες του σκοταδιού θα έπρεπε επίσης να έχει μετριάσει ακόμη περισσότερο τους κινδύνους αυτούς» συμπλ΄ρωσε

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν μια «βάναυση επίθεση» κατά της Υεμένης ως τιμωρία για την υποστήριξή της στη Γάζα.

Το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι, καταδίκασε τα πλήγματα ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης… των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης» είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα και τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, έχουν επιτεθεί στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προκαλώντας τα αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: