Ουκρανικό: Το αποτύπωμα σε διμερείς εμπορικές σχέσεις και τουρισμό

Ουκρανικό: Το αποτύπωμα σε διμερείς εμπορικές σχέσεις και τουρισμό
KIEV, UKRAINE - FEBRUARY 2: A view of St. Sophia's Cathedral and surroundings as daily life continues in Kiev, Ukraine on February 2, 2022. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency (Photo by Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Προκλήσεις για 45 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας μας στο Κίεβο - Οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό.

Τριγμούς έχει προκαλέσει η ρωσο-ουκρανική κρίση σε μια σειρά από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας απειλώντας – στην περίπτωση που κλιμακωθεί – με παρενέργειες την εφοδιαστική αλυσίδα και το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με εξαίρεση το 2020 λόγω της εμφάνισης της πανδημίας, το διμερές εμπόριο ακολουθεί αυξητική τάση, με τη χώρα μας να έχει θετικό ισοζύγιο και με αναξιοποίητο δυναμικό να καλλιεργούσε μέχρι πρότινος προσδοκίες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγγίζει περίπου τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας), παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά, σύμφωνα με την έκθεση, συγκαταλέγονται οι: Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola Hellenic, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, HGI (υαλουργία – πρώην Yioula), Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α..

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, το απόθεμα των εισερχομένων από την Ελλάδα ξένων άμεσων επενδύσεων ανερχόταν στις 31.12.2020 σε 36,5 εκατ. δολ. μειωμένο κατά 5 εκατ. ή 12% από τις αρχές του έτους (31.12.2019 = 41,5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Κατά την εν λόγω ημερομηνία, οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 0,07% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και συμμετοχές ελληνικών κεφαλαίων σε καταστατικά επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί ως εισερχόμενες από άλλες χώρες και όχι από την Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, οι ουκρανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μηδενικές.

Ο τουρισμός

Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία. Από τους 232.064 του 2017 αυξήθηκαν σε 262.795 το 2018 (+12,9%), για να φθάσουν στους 447.124 το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια). To 2020 ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία μειώθηκε στα 19.074 άτομα (περίπου το 1/22 του 2019) λόγω της πανδημίας. Είναι προφανές ωστόσο ότι οι τουριστικές σχέσεις της Ουκρανίας με την Ελλάδα ήταν δυναμικά αναπτυσσόμενες και παρουσίαζαν σημαντικές προοπτικές.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ουκρανία είναι θετική. Ο μέσος Ουκρανός αισθάνεται ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τη χώρα μας με μακραίωνους δεσμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από την εμφάνιση των αρχαίων Ελλήνων στα νότια παράλια της χώρας και εδραιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, μέσω της ομοδοξίας και της αδιάκοπης παρουσίας Ελλήνων ομογενών στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση

Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ – «Δεν έχει κανένα νόημα. Η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε»