Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς
epa09079839 European Commission President Ursula von der Leyen during a press conference following a college meeting to introduce draft legislation on a common EU Covid-19 vaccination certificate, in Brussels, Belgium, 17 March 2021. The European Commission announced the introduction of vaccination certificates, so-called 'Digital Green Certificate', for people vacinnated against Covid-19 in which the holder will provide informations on COVID-19 vaccination, recovery and test results by the end of summer. The certificate shall facilitate free travel within the EU under coronavirus pandemic restrictions. EPA/JOHN THYS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανησυχία της για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που κάνει το καθεστώς Λουκασένκο είναι «υβριδική απειλή».

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα που χρησιμοποιούνται. Κανενός ανθρώπου η ζωή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για εργαλειοποίηση της μετανάστευσης για να ασκηθεί πολιτική πίεση στην ΕΕ», πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την πίεση στο καθεστώς Λουκασένκο, εξετάζοντας επιλογές για περαιτέρω κυρώσεις όχι μόνο κατά νομικών προσώπων αλλά και οντοτήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι η ΕΕ καταδικάζει την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τρίτες χώρες. «Είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», είπε και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στην Επιτροπή να εξετάσει διάφορες επιλογές για να παρασχεθεί στήριξη στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστών.

Η φον ντερ Λάιεν, τόνισε, επίσης, ότι η Επιτροπή υποστηρίζει πάντα τα κράτη-μέλη της που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τόσο με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, όσο και με χρηματοδοτική υποστήριξη. Υπενθύμισε ότι τόσο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έχουν επισκεφθεί πολλές φορές αυτές τις χώρες για να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση. Υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ