Paco Rabanne: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και αρωματοποιός

Paco Rabanne: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και αρωματοποιός
epa02442644 A picture dated on 26 May 2004 shows Spanish designer Paco Rabanne during a press conference in Madrid, central Spain. Rabbane has received on 11 November 2010 the Spain's National Fashion Award for his innovation and contribution to the S. XX culture. EPA/MONSERRAT T. DIEZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Paco Rabanne, μία από τις σημαίνουσες φιγούρες της μόδας του 20ου αιώνα. Πέθανε στην κατοικία του στη Γαλλία.

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο της παγκόσμιας μόδας η είδηση του θανάτου του γνωστού σχεδιαστή μόδας και αρωματοποιού Paco Rabanne, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, στην κατοικία του στη Γαλλία.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε η Puig, η μητρική εταιρεία των εμπορικών σημάτων του, η οποία όπως είπε, “σημάδεψε γενιές με το ριζοσπαστικό όραμά του για τη μόδα και η κληρονομιά του θα ζήσει“.

Ο Francisco Rabaneda y Cuervo, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πέθανε στο Portsall, κοντά στη Βρέστη του Φινιστέρ, όπου διέμενε, σύμφωνα με τη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα Le Télégramme και την εφημερίδα Le Monde.

Ο Paco Rabanne ήταν επιτυχημένος από τη δεκαετία του ’60 χάρη στις πειραματικές συλλογές του με φορέματα, ενώ απέκτησε παγκόσμια φήμη για τα εκκεντρικά του σχέδια και έγινε έτσι μία από τις πιο σημαίνουσες φιγούρες της μόδας του 20ου αιώνα.

“Ο Οίκος Paco Rabanne επιθυμεί να τιμήσει τον οραματιστή σχεδιαστή και ιδρυτή μας που πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση που κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Paco Rabanne στο Instagram. “Είμαστε ευγνώμονες στον Monsieur Rabanne για την καθιέρωση της πρωτοποριακής μας κληρονομιάς και τον καθορισμό ενός μέλλοντος απεριόριστων δυνατοτήτων”, καταλήγει η δήλωση.

Μαζί με τους συναδέλφους του Γάλλους σχεδιαστές Pierre Cardin και Andre Courreges, ο Paco Rabanne βοήθησε να ανατραπεί το status quo της μόδας στο Παρίσι της εποχής, δίνοντάς του το επίθετο του “infant terrible”.

Paco Rabanne and two models acknowledge the audience after his show 09 October 2000 in Paris at the Spring/Summer 2001 ready-to-wear collections. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Paco Rabanne and two models acknowledge the audience after his show 09 October 2000 in Paris at the Spring/Summer 2001 ready-to-wear collections.

Paco Rabbane: Ο “επαναστάτης” της μόδας

Στο φιλμ του Anthony Mutti, σε σενάριο από τη Marie-Martine Floriant, κάπου στο τέλος του κόσμου, στη Βρετάνη, στο πέτρινο ερημητήριό του, ο Paco Rabbane, ο μυθικός και μυστικιστικός τεχνίτης, άνοιξε τις πόρτες της καρδιάς του και του σύμπαντός του, βάζοντάς μας στο μυαλό ενός οραματιστή και επαναστάτη καλλιτέχνη.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο φιλμ, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τι σημαίνει το όνομά του στα αιγυπτιακά. “Η πνοή της ηλιακής ψυχής εισβάλλει στον κόσμο”, αναφέρει ο ίδιος.

Ποιος ήταν ο Paco Rabbane

Ο Paco Rabanne γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν στη Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα.

Την ίδια δεκαετία, ο Rabanne από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του. Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Rabanne ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr