Επενδύοντας στην πολυτέλεια: Η τιμή της εμβληματικής τσάντας Hermes Birkin συνεχίζει να ανεβαίνει

Επενδύοντας στην πολυτέλεια: Η τιμή της εμβληματικής τσάντας Hermes Birkin συνεχίζει να ανεβαίνει
PARIS, FRANCE - OCTOBER 01: A guest wears a pale blue turtleneck pullover from Hermes, a navy blue shiny ostrich leather Birkin handbag from Hermes, pale blue large suit pants, brown shiny leather with gold bracelet and fur wrist gloves, outside Hermes, Paris Fashion Week - Womenswear Spring/Summer 2023, on October 01, 2022 in Paris, France. (Photo by Edward Berthelot/Getty Images) Photo: Getty Images
Oι πλούσιοι αγοραστές εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα για αγαθά πολυτελείας και η Hermes το γνωρίζει πολύ καλά.

Μια τσάντα Birkin θα κοστίζει πολύ περισσότερο το 2023, δήλωσε η Hermes International, αποδεικνύοντας τη σχετική «ανοσία» του κλάδου ειδών πολυτελείας έναντι της κρίσης του κόστους ζωής.

Η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως μεταξύ 5% και 10% τον Ιανουάριο. Κι αυτό προστίθεται σε μια μέση αύξηση της τάξης του 4% φέτος, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Hermes, Eric du Halgouet, στους δημοσιογράφους, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση ήταν συνήθως περίπου 2%, πρόσθεσε.

Μια τσάντα Birkin μεγέθους 25εκ. από δέρμα Τόγκο κοστίζει σήμερα 7.400 ευρώ στη Γαλλία, δήλωσε εκπρόσωπος της Hermes. Μια αύξηση 10% θα ανέβαζε την τιμή της στα 8.140 ευρώ, αν και η Hermes δεν διευκρίνισε πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στη χώρα αυτή.

«Η αντίληψη σύμφωνα με την οποία η κατοχή μιας τσάντας Hermes αποτελεί επένδυση και ένδειξη ευημερίας ενισχύεται», δήλωσε η Deborah Aitken, αναλύτρια στο Bloomberg Intelligence, γεγονός που παρέχει στην εταιρεία «πρόσθετη ευελιξία» όσον αφορά την τιμολόγηση.

Η Hermes διατηρεί την τιμολογιακή της δύναμη επειδή οι πλούσιοι αγοραστές εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα για αγαθά πολυτελείας, ακόμη και όταν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών παγκοσμίως συμπιέζονται από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24% στα 3,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 (εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων).

Η άνοδος ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και οι μετοχές της Hermes κέρδισαν έως και 4,3% στο Παρίσι.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε ενδείξεις επιβράδυνσης σε καμία από τις αγορές μας», δήλωσε ο Du Halgouet. Η Hermes σχεδιάζει να προσλάβει άλλους 800 εργαζόμενους το δεύτερο εξάμηνο του 2021, περίπου τον ίδιο αριθμό με το πρώτο εξάμηνο, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο οικονομικός διευθυντής δήλωσε ότι οι αυξήσεις δικαιολογούνται λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους και του κόστους εισροών στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις των τιμών στην Ιαπωνία, μετά την υποτίμηση του γεν, είναι πιθανό να είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, όπου το δολάριο είναι ισχυρό, πρόσθεσε.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει άμεσα ένα νέο κατάστημα στη Σαγκάη. Τα έσοδα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο. Η περιοχή συνεισέφερε περίπου το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων της Hermes κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Επιπλέον η Hermes είχε ένα «εξαιρετικό» τρίτο τρίμηνο και στην Κίνα, παρά τα lockdown για τον Covid-19 εκεί, δήλωσε ο Du Halgouet.

Η Hermes θεωρείται ένα από τα πιο exclusive brands στον τομέα του luxury, με την παραγωγή των τσαντών της να χαρακτηρίζεται από περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα. Ο Sotheby’s πούλησε τον περασμένο μήνα την πιο ακριβή τσάντα στην ιστορία του οίκου, μια Hermes Kelly από δέρμα κροκόδειλου, έναντι 352.800 ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Πηγή: Fortune.com