Παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή

Παγκόσμια ανησυχία: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή
epaselect epa05089309 South Korean people watch TV news at Seoul station, in Seoul, South Korea, 06 January 2016. North Korea announced the same day that it successfully conducted a hydrogen bomb test at 10:00 a.m. (Pyongyang Time). The announcement came hours after what seems to be an artificial earthquake was detected close to the North's nuclear test site. EPA/JEON HEON-KYUN

Σύμφωνα με τις βορειοκορεατικές αρχές, δοκιμάστηκε με επιτυχία μια βόμβα υδρογόνου σήμερα τα ξημερώματα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

“Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών”, που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε “επιθετική τους στάση”.

Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

“Τεχνητός σεισμός” λίγο πριν τις ανακοινώσεις

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση για την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου, είχε εντοπιστεί ένας ενδεχομένως τεχνητός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός, που καταγράφηκε από σεισμογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Κορέα και την Κίνα, σημειώθηκε κοντά σε μια περιοχή γνωστή για πυρηνικές δοκιμές στη Βόρεια Κορέα.

Παγκόσμιες αντιδράσεις μετά την είδηση

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το “Νέα Κίνα”, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι “ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη”.

Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλούν την επίσημη σκέψη στη χώρα.

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε σήμερα την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

“Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

“Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”, πρόσθεσε.

ΕΕ: Η πράξη αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων

Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί “σοβαρή παραβίαση” της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παραγάγει ή να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι. Είπε πως συνιστά επίσης “απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας”.

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν “αξιόπιστο και με νόημα” διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να “σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά”.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Δυσπιστία από τη Νότια Κορέα

Μπορεί να μην ήταν βόμβα υδρογόνου ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, επικαλούμενο ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι δεν εντόπισε ραδιενέργεια μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Παράλληλα ειδησεογραφική υπηρεσία στο Ίντερνετ μετέδωσε επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στον μηχανισμό που ανακοινώθηκε ότι δοκιμάστηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα.

“Θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή” που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-Σέοκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο MoneyToday.

Σύγκληση του ΣΑ καλεί ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Reuters, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΗΠΑ και Ιαπωνία κατά Βόρειας Κορέας

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

“Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να “προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους” τους στην περιοχή και θα “απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις”.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

“Καταδικάζω απερίφραστα” τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: “Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε”.

Συνιστά επίσης “μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”, συνέχισε.

Αντιδράσεις και από τη Ρωσία

Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters