Παγκόσμια πρωταθλήτρια στέφθηκε η Γερμανία

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στέφθηκε η Γερμανία

Νίκησε με 1-0 την Αργεντινή στην παράταση με γκολ του Μάριο Γκέτσε.

Για 4η φορά στην ιστορία της (1954, 1974, 1990 οι τρεις προηγούμενες) η Γερμανία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, καθώς στον τελικό του 20ού Μουντιάλ, που διεξήχθη στο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Ζανέιρο, επιβλήθηκε με 1-0 της Αργεντινής στην παράταση, χάρις στο γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113′.

Αυτός είναι ο τρίτος σερί τελικός που πάει σε παράταση και ο τρίτος σερί που έχει νικητή ευρωπαϊκή ομάδα (2006 Ιταλία, 2010 Ισπανία).

Τα “πάντσερ” το 1986 είχαν χάσει στον τελικό από την Αργεντινή, αλλά το 1990 πήραν ρεβάνς στην Ιταλία και πλέον έχουν δύο νίκες σε τελικό επί της “αλμπισελέστε”.

Την τρίτη θέση  στον  «μικρό τελικό» του τουρνουά κατέκτησε χθες η Ολλανδία. Οι “οράνιε” επικράτησαν με 3-0 της “οικοδέσποινας”, Βραζιλίας, χάρις στα τέρματα των Φαν Πέρσι (3΄ πέναλτι), Μπλιντ (17΄) και Γουϊνάλντουμ (90΄+1).

Αγωνιστικά, σε επίπεδο τακτικής ο αγώνας δεν πρόσφερε κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο, με βάση τα όσα είχαν δείξει οι αντίπαλοι στην πορεία προς τον τελικό. Η Γερμανία επέβαλε από την αρχή παιχνίδι κατοχής και κυριαρχίας, με γρήγορη και σωστή κυκλοφορία και διαρκή κίνηση στο χώρο, απέναντι σε μια Αργεντινή με «σφιχτομανταλωμένη» ανασταλτική λειτουργία, τον Λαβέτσι στο πλάι των Μέσι, Ιγκουαΐν και τον Πέρες στο κέντρο να ελέγχει, εκτός των υπόλοιπων καθηκόντων του, τις προωθήσεις του Λαμ.

Φωτογραφίες Reuters

1/10

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: “Μαρακανά”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Λαμ, Τζερόμ Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Κράμερ (31′ Σέρλε), Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Τόμας Μίλερ, Μεσούτ Εζίλ (120′ Μέρτεζακερ), Κλόζε (88′ Γκέτσε).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Ένσο Πέρες (86′ Γκάγκο), Μέσι, Λαβέτσι (46′ Αγκουέρο), Ιγκουαΐν (78′ Παλάσιο).

Γκολ: 113′ Γκέτσε

Κάρτες: 28′ Σβάινσταϊγκερ, 34′ Χέβεντες, 64′ Μαστσεράνο, 65′ Αγκουέρο

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διαβάστε ακόμη: 

Το «Μουντιάλ των φτωχών συγγενών»

Αργεντινή εναντίον Γερμανίας: Ποιος θα σήκωνε το κύπελλο σε έναν τελικό παγκόσμιας οικονομίας;