Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ

Η Τράπεζα φέρεται να ζητά μείωση του ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, θέμα το οποίο είχε κλειδώει στην πρώτη αξιολόγηση. Σύμγωνα με την Καθημερινή, η Τράπεζα ζητά το όριο να τεθεί στα 5.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ, από τις συνολικές δαπάνες για προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αν και θεωρητικά, έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θέτει εντούτοις στην τελική της πρόταση με προτεραιότητα τη μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς οικογένεια, ακόμη και κάτω, στα 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, καθώς απαντούν ότι το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται. Μείωση του αφορολόγητου είχε προτείνει και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του, με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει και περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα που καταβάλλονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της (σύμφωνα με το υπουργείο δεν ξεπερνούν τα 115) και αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.