Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αναδυόμενες οικονομίες χρειάζονται 1,5 τρισ. δολάρια για πιο «πράσινα» κτήρια

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι αναδυόμενες οικονομίες χρειάζονται 1,5 τρισ. δολάρια για πιο «πράσινα» κτήρια
Photo: DALL•E
Ο κατασκευαστικός κλάδος παγκοσμίως παράγει περίπου τα 2/5 όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το ποσό των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάζονται οι χώρες των αναδυόμενων οικονομιών προκειμένου να καταστήσουν την κατασκευή κτηρίων φιλικότερη προς το περιβάλλον, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Reuters.

Tα ποσό -που πρέπει να γίνουν πριν από το 2035 ώστε να αποφευχθεί η εκτίναξη των εκπομπών που βλάπτουν το κλίμα- «μοιράζεται» σε 1,33 τρισ. δολάρια στην Κίνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων χρήματων αφορά τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην ηλεκτροδότηση παλαιότερων αναποτελεσματικών κτηρίων με καθαρότερη ενέργεια και για την κατασκευή νέων -ενεργειακά αποδοτικών- κτηρίων με υλικά χαμηλών εκπομπών.

Ο κατασκευαστικός κλάδος παγκοσμίως παράγει περίπου τα 2/5 όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται εν μέσω οικοδομικής έκρηξης, καθιστώντας τον κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Σούσαν Λουντ, αντιπρόεδρος για τα οικονομικά και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) υποστήριξε πως υπάρχουν τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών. Η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις κατασκευές κατά 13% από τα σημερινά επίπεδα ή κατά 23% κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα βρίσκονταν διαφορετικά, αναφέρει η έκθεση του IFC.

Περισσότερες από τις μισές μειώσεις θα προέλθουν από τις αναδυόμενες αγορές, μέσω λύσεων όπως η ηλεκτροδότηση των κτιρίων με καθαρότερη ενέργεια, η ενεργειακή τους απόδοση και η χρήση υλικών χαμηλών εκπομπών στην κατασκευή τους.

Ενώ υπάρχουν πολλές τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με τις κατασκευές, η Λουντ δήλωσε ότι τα αδύναμα κίνητρα, η περιορισμένη χρηματοδότηση και η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση έχουν αποτρέψει την ευρύτερη υιοθέτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Βρίσκονται εν μέσω μιας τεράστιας οικοδομικής έκρηξης, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα 10-15 χρόνια», υποστήριξε η ίδια, προσθέτοντας πως είναι προτιμότερο να κατασκευάσουμε πιο πράσινα κτίρια σήμερα παρά να τα μετασκευάσουμε αργότερα, όπως συμβαίνει στις πλουσιότερες χώρες.

Η περιορισμένη πληροφόρηση σχετικά με την αποδοτικότητα των κτιρίων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, είπε, επισημαίνοντας 110 χώρες χωρίς κώδικες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com