Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τις εκλογές του 2024

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τις εκλογές του 2024
epa08141420 The Logo of the WEF is pictured prior the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 19 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνδυνο για το 2024, προειδοποιεί έρευνα του Νταβός  

Δεδομένου ότι ο μισός ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τις κάλπες το 2024, η ανησυχία για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ειδικότερα, η «Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, κατέταξε την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην πόλωση της κοινωνίας – στους 10 κορυφαίους κινδύνους των επόμενων δύο χρόνων.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε στη Silvia Amaro του CNBC η Carolina Klint, επικεφαλής εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία είναι συμπαραγωγός της έκθεσης. «Το πώς θα γίνει αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το παρακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ισορροπία των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς ακραίες καιρικές συνθήκες και κρίσιμες αλλαγές στην πολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός ή κατακερματισμένος κόσμος.

Η έκθεση του WEF, η οποία εκπονήθηκε επίσης σε συνεργασία με το Zurich Insurance Group, ερεύνησε περισσότερους από 1.400 παγκόσμιους κινδύνου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες ρίχνοντας φως στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανησυχίες τους.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι «επεκτείνουν την προσαρμοστική ικανότητα του κόσμου στα όριά της» και κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία ώστε να δημιουργήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα για τους πιο ενοχλητικούς αναδυόμενους κινδύνους.

«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θα χαρακτηρίζεται από πολωτικά αφηγήματα και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν επιταχυνόμενους κινδύνους –συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης–  και τη διάχυσή τους» δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», πρόσθεσε.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλωση της κοινωνίας, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις. Επίσης στο top 10 ήταν η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση θεωρούνται ως οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια. Τα δυσμενή αποτελέσματα από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίστηκαν επίσης ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.

«Οι ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης θα διαταράξουν ριζικά την προοπτική κινδύνου για τους οργανισμούς, με πολλούς να αγωνίζονται να αντιδράσουν σε απειλές που προκύπτουν από παραπληροφόρηση, αποδιαμεσολάβηση και στρατηγικό λανθασμένο υπολογισμό» αναφέρει η έκθεση.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Όμιλος Eurasia χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο ρίσκο του έτους, με την «ακυβέρνητη τεχνητή νοημοσύνη» να κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων πέντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: