Jefferies: Ταύρος για τις ελληνικές τράπεζες – Περιθώριo ανόδου ως 40% το 2024, οι νέες τιμές στόχοι

Jefferies: Ταύρος για τις ελληνικές τράπεζες – Περιθώριo ανόδου ως 40% το 2024, οι νέες τιμές στόχοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ψήφος εμπιστοσύνης του οίκου Jefferies στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο…

Iσχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προσφέρει και για το 2024 στις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Jefferies, δίνοντας το έναυσμα για τοποθετήσεις στις μετοχές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δίνοντας σύσταση αγοράς για τις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ξεχωρίζει ως top pick την Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank κυμαίνεται στα 2,25 από 1,1 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,25 από 1,7 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,8 από 7,4 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,45 από 3,1 ευρώ. 

Σύμφωνα με την Jefferies, «Μετά την υπεραπόδοση που παρατηρήθηκε το 2023, συνεχίζουμε να βλέπουμε άνοδο το 2024.

Για το 2025 προβλέπουμε ROTE 14% (χάρη στα οφέλη αναδιάρθρωσης κόστους και κανονικοποιημένες απομειώσεις) και πλεονάζον κεφάλαιο περίπου 30% επί της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης (μετά την πληρωμή μερισμάτων)».

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες με όρους P/TBV διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στο 0,6x, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα επαναξιολόγησης σε 0,8x P/TBV, με βάση τις προβλέψεις για το ROTE. 

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), η Jefferies αναμένει το beta καταθέσεων να αυξηθούν το 2024, αν και από χαμηλότερη βάση, με τον μέσο όρο στο 15% (έναντι του μέσου όρου της ΕΕ περίπου 20%). 

Ωστόσο, χάρη στην πλεονάζουσα ρευστότητα (LDR της τάξης του 70%) το υψηλότερο κόστος καταθέσεων θα συγκρατηθεί και θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δανείων. Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης μεγάλα χαρτοφυλάκια τίτλων (15-20% του ενεργητικού) που μπορούν να επανεπενδυθούν με υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που παρέχει στήριξη σε περίπτωση αύξησης των NPEs στο μέλλον.

Οφέλη θα υπάρξουν και από την αναδιάρθρωση κόστους που έρχεται. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια αναδιάρθρωση της βάσης κόστους και τώρα βλέπουμε τα οφέλη, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν μερικούς από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης στον κλάδο (40% έναντι 60%, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ). Η χαμηλότερη βάση κόστους έχει ως αποτέλεσμα θετική λειτουργική μόχλευση η οποία αναμένεται να υποστηρίξει τα κέρδη και τις αποδόσεις εμπροσθοβαρώς.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με την Jefferies, οι δείκτες NPEs συνεχίζουν να μειώνονται, ευρισκόμενοι στο γ’ τρίμηνο του 2023 στο 5% (έναντι 14% το γ’ τρίμηνο του 2021 και 7% το γ’ τρίμηνο του 2022).

Το κόστος κινδύνου (CoR) άρχισε επίσης να εξομαλύνεται και να μειώνεται από τον μέσο όρο των 160 μ.β. το 2018-2022 με προσδοκίες για ένα επίπεδο της τάξης των 80 μ.β. το 2023 και τις εκτιμήσεις του οίκου να το τοποθετούν στις 65 μ.β. το 2025.Ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες το 2024 θα διανείμουν μερίσματα (από τα κέρδη του 2023) με τους δείκτες πληρωμών να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου (15-20% αρχικό επίπεδο payout). Προβλέπει δε μερισματικές αποδόσεις 7% για το 2024-2025, ποσοστό το οποίο είναι σύμφωνο με τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ.

Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια 250-300 μονάδες βάσης σε σχέση με τους στόχους CET1 το 2025 (κατά μέσο όρο περίπου 30% της κεφαλαιοποίησής τους), γεγονός που παρέχει περαιτέρω δυνατότητες και ευκαιρίες επαναγοράς.

Τέλος, η Jefferies υποστηρίζει πως ο τραπεζικός κλάδος θα επωφεληθεί και από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον: Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μέσο πραγματικό ΑΕΠ λίγο πάνω από 2% ετησίως κατά την περίοδο 2024-2025, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταιων 10 ετών, με την εταιρική κερδοφορία και τους μισθούς να συνεχίζουν να αυξάνονται, γεγονός που παρέχει στήριξη στις προοπτικές ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: