Σουέζ: Οι νέες συμπληγάδες για τους Έλληνες εξαγωγείς

Σουέζ: Οι νέες συμπληγάδες για τους Έλληνες εξαγωγείς
ISMAILIA, EGYPT - DECEMBER 28: A cargo ship crosses the Suez Canal, one of the most critical human-made waterways, in Ismailia, Egypt on December 29, 2023. The Suez Canal remains important for both world trade and the Egyptian economy, even though 154 years have passed since it was put into service. The Suez Canal, which was opened on November 17, 1869, when Egypt was among the Ottoman lands, and is today located within the borders of Egypt, connects the Red Sea to the Mediterranean. The 193-kilometer-long canal, built by human hands, is among the most crowded water canals in the world. Simultaneously with Israel's attacks on Gaza, the Ben Gurion Canal Project, which was first proposed as an alternative to the Suez Canal in the 1960s, became the focus of discussions. Many companies temporarily removed the Red Sea from their itineraries after the Houthis in Yemen, who reacted to Israel's war in Gaza, 'make life unbearable for' the Red Sea to ships belonging to or going there. Fareed Kotb / Anadolu (Photo by Fareed Kotb / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τι λέει στο Fortune για τις προκλήσεις ο Συμεών Διαμαντίδης (ΣΕΒΕ). «Σπάνε» συμβόλαια, αυξάνεται το μεταφορικό κόστος και ο χρόνος παράδοσης.  

Αύξηση κόστους σε υπηρεσίες logistics και καθυστερήσεις στις παραδόσεις δοκιμάζουν τις αντοχές των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που ελπίζουν σε ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης στο Σουέζ εξαιτίας της οποίας απειλούνται με ζημιές και ακύρωση συμβολαίων.

Η αύξηση των ναύλων για τα containers υπολογίζεται σε περίπου 200% από τις αρχές του χρόνου ενώ παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς τα εμπορικά πλοία αποφεύγουν, για λόγους ασφαλείας, τη διώρυγα του Σουέζ, όπου δρουν οι αντάρτες Χούθι και ακολουθούν τον γύρο της Αφρικής για να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ευρώπη. Αυξήσεις βέβαια σημειώνονται και στα containers με προορισμό την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Όπως τονίζει στο Fortune Greece ο Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα ταξίδια, λόγω του διάπλου της Αφρικής, διαρκούν έως 15-20 ημέρες αλλά και ότι τα πλοία καταλήγουν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, χωρίς να υπάρχει αξιόπιστη πρόβλεψη για το πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα. Μιλά για την αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά και δη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ενόψει της αρρυθμίας που έχει προκληθεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Όπως εξηγεί, οι ελληνικές επιχειρήσεις επωμίζονται διπλό κόστος, αφενός εισάγουν πρώτες ύλες με επιβάρυνση λόγω των αυξημένων ναύλων και των καθυστερήσεων στις παραλαβές και αφετέρου όταν εξάγουν τα προϊόντα τους επιβαρύνονται με χρονοκαθυστέρηση.

Ένας άλλος κίνδυνος που αναδύεται είναι η έλλειψη containers, δεδομένου ότι τα ίδια “κουτιά” που ξεφορτώνονται σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την δρομολόγησή τους στον τελικό προορισμό, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Κίνα για να ξαναφορτωθούν. Ο κ. Διαμαντίδης υπολογίζει ότι οι επιπτώσεις της νέας κρίσης του Σουέζ προσομοιάζουν σε ένα βαθμό με αυτές κατά την περίοδο της πανδημίας, με το κόστος να φτάνει σχεδόν στο μισό. Εκτιμά ότι οι εξελίξεις προσθέτουν βάρος σε όλα τα προϊόντα κι ως εκ τούτου είναι πιθανόν να δούμε αυξήσεις τιμών από την μεγάλη διαταραχή και νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του κόσμου αν αναλογιστεί κανείς ότι η διώρυγα του Σουέζ είναι από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς στον κόσμο, καθώς από κει περνά το 30% της παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων και το 12% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου. Αποτελεί διαδρομή για τις εξαγωγές κρίσιμων εμπορευμάτων με ενδεικτικό ότι υποδέχεται το 15% της παγκόσμιας εξαγωγής σιτηρών ενώ με την κρίση που έχει ξεσπάσει και την αβεβαιότητα για τους χρόνους παράδοσης απειλούνται συμβόλαια που έχουν συναφθεί.

Για παράδειγμα, εταιρείες του εξωτερικού που ήθελαν να εισάγουν ακτινίδια ζητούν να ακυρώσουν συμβόλαια, όπως σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης αναδεικνύοντας τα προβλήματα στις εξαγωγές νωπών προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξαγωγές νωπών προϊόντων

Από την άλλη μεριά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων, η στροφή της Αιγύπτου με εξαγωγικό εμπόριο προς ΕΕ και Ρωσία όσο μαίνεται η κρίση στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή, περιορίζει τη δυναμική ελληνικών προϊόντων. Έτσι, στο παράδειγμα με τα ακτινίδια, από τη μια μεριά οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη σε αγορές όπως ΗΠΑ, Καναδάς και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των εξαγωγών της Αιγύπτου προς τις αγορές των χωρών του κόλπου και της ΝΑ Ασίας, λόγω της κρίσης του Σουέζ –εξού και η στροφή της στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεδομένης δε της αυξημένης παραγωγής της Αιγύπτου σε εσπεριδοειδή (την ώρα που π.χ. η αντίστοιχη ελληνική κινείται ελαφρώς πτωτικά) ασκεί πιέσεις με την προσφορά προϊόντων της στην αγορά της ΕΕ που περιορίζει αντίστοιχα τη ζήτηση σε ελληνικά εσπεριδοειδή ενώ πτωτικές πιέσεις ασκούνται και στις τιμές.

Εν κατακλείδι, η κρίση του Σουέζ είναι προφανές ότι θα επηρεάσει κυρίως τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της Ασίας, αλλά από την διαταραχή επηρεάζονται και οι εξαγωγές του ευρύτερου εμπορίου και κυρίως νωπών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, που επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη αλλά και κίνδυνο αλλοίωσης λόγω των αρρυθμιών στους χρόνους παράδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: