Παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό σήμανε ο ΠΟΥ- Αυξάνονται οι νεκροί

Παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό σήμανε ο ΠΟΥ- Αυξάνονται οι νεκροί
epa08143672 Chinese residents wear masks in a bus near the closed Huanan Seafood Wholesale Market, which has been linked to cases of a new strain of Coronavirus identified as the cause of the pneumonia outbreak in Wuhan, Hubei province, China, 20 January 2020. China reported on 20 January an additional death and surge of 139 new confirmed cases of the mysterious SARS-like virus linked to the Wuhan pneumonia outbreak, bringing the total number of cases to 198 with three deaths so far. EPA/STR CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μεγαλύτερη ανησυχία του οργανισμού είναι το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι ο κορονοϊός συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ανακοίνωσε την απόφαση μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτων Περιστατικών, ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντιντιέ Χουσίν ανέφερε ότι το πανέλ έλαβε την απόφαση σχεδόν ομόφωνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα θα ενισχύσει τον ρόλο του οργανισμού στη λήψη μέτρων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Γκεμπρεγιέσους διευκρίνισε πως η απόφαση δεν αποτελεί μια αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης για την Κίνα και επισήμανε ότι ο Π.Ο.Υ. δεν προκρίνει τον περιορισμό των μετακινήσεων και του εμπορίου με την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του ιού.

Όπως υπογράμμισε, η μεγαλύτερη ανησυχία του οργανισμού είναι το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας.

Αυξάνονται οι νεκροί

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 38, για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κορονοϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV. Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα για το θέμα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Μην πηγαίνετε» στην Κίνα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κορονοϊός, καθώς οι νεκροί στη χώρα της Ασίας αυξήθηκαν σήμερα σε 213, ενώ αύξησε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κορονοϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Πέμπτο κρούσμα στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα.

Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Ρώμη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού.

Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Το δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμειναν οι δύο τουρίστες έχει σφραγιστεί και μπορεί να υποβληθούν σε εξετάσεις άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

Η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Κίνα

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα – Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν – αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού.