Παγώνη: Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 – Σε πίεση ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

Παγώνη: Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 – Σε πίεση ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19, εξηγώντας ότι η αρχή θα γίνει σήμερα από το νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσει το «Γ. Γεννηματάς» και άλλα νοσοκομεία.

Και δίνοντας μια ακόμη πιο δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Αττική, η κυρία Παγώνη αποκάλυψε: «Αυτή τη στιγμή ο “Ευαγγελισμός” έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19».

Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα που έδωσε για την τελευταία εφημερία στον «Ευαγγελισμό»: «Εφημερεύαμε προχθές. Από τα περιστατικά Covid-19 που μπήκαν, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Αποκαλυπτικό για την κατάσταση στα νοσοκομεία είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Σύμφωνα με αυτό, στον «Ευαγγελισμό» τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, στη ΜΕΘ η πληρότητα αγγίζει το 100% και ο αριθμός εισαγωγών είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερφόρτωσης. Με άλλα λόγια, ο «Ευαγγελισμός» έχει φρακάρει.

Ολα αυτά περιγράφονται σε επιστολή «κραυγή αγωνίας» που συνέταξαν την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά του «Ευαγγελισμού».

Η επιστολή των γιατρών του «Ευαγγελισμού»

Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθήκων αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».

Αυξάνονται οι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Την αγωνία τους εξέφρασαν χθες και οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση, ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα, και συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλεία του.

Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο – Τα στοιχεία προοιωνίζουν θύελλα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αττική εν μέσω της πανδημίας έκρουσε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης 23/9 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Τα στοιχεία «προοιωνίζουν θύελλα» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέροντας πως «μπορεί και αύριο, αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα».

«Είμαστε σε αυτό που λέμε “πορτοκαλί” φάση της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η “κόκκινη”, το λεγόμενο lockdown. Αντί όμως να συζητάμε πόσο κοντά είναι το lockdown, είναι καλύτερο να συζητάμε για το τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να μη φτάσουμε στο lockdown, που είναι πολύ πιο σημαντικό» σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η κυβέρνηση και η πολιτεία έχουν λάβει μέτρα, των οποίων την απόδοση περιμένουμε τις επόμενες δέκα ημέρες. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πανδημία δεν έχουν άμεση απόδοση» σημείωσε και επεσήμανε πως «κάθε μέρα μπορεί να είναι μία μέρα που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».

Ο ίδιος προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και επανέλαβε τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι ειδικοί: αποστάσεις, μάσκα, πλένουμε χέρια, αποφεύγουμε συνωστισμούς.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στη Αττική είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι άσχημα, όχι μόνο όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στις διασωληνώσεις, τις εισαγωγές, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ. Όλα αυτά προοιωνίζουν μία θύελλα».

Ο κ. Σύψας μίλησε και για την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα περιορισμού σε ορισμένους μόνο δήμους της Αττικής, σημειώνοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς «επικοινωνούν μεταξύ τους».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα». «Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», υπογράμμισε.