«Παγώνει» τον South Stream η Ρωσία

«Παγώνει» τον South Stream η Ρωσία

Οι σχετικές εργασίες έχουν «παγώσει», όπως δήλωσε στο TASS εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, σχολιάζοντας αναφορές του βουλγαρικού Τύπου περί αναβίωσης του έργου.

Παγώνει τα σενάρια για την κατασκευή του αγωγού South Stream η Μόσχα, με δήλωση του ίδιου του εκπροσώπου της ρωσικής Προεδρίας Ντιμιτρι Πεσκόφ, ενώ την ίδια ώρα επιχειρεί να δώσει ώθηση στον αγωγό Nord Stream 2.

«Προς το παρόν ένα τέτοιο σχέδιο δεν υφίσταται. Έχει τερματισθεί, συνεπώς δεν υπάρχει αντικείμενο για διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ αναφερόμενος στον South Stream, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα δημοσιεύματα που θέλουν να υπάρχει επανάληψη των συνομιλιών για τον South Stream τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Μόσχα στο τέλος του 2014 είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει στο σχέδιο της δημιουργίας του South Stream το οποίο θα μετέφερε φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Βουλγαρία, και από εκεί στην Σερβία, στην Ουγγαρία, την Σλοβενία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Η Μόσχα είχε αντιδράσει στην απόφαση της Κομισιόν που είχε κρίνει το έργο ως συμβατό με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο – το οποίο απαγορεύει ο παραγωγός του φυσικού αερίου να κατέχει και το δίκτυο των αγωγών – αλλά και στους εκβιασμούς της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρούσε να αποσπάσει υψηλοτέρα τέλη διέλευσης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εξαγγείλει το νέο μεγάλο σχέδιο του Turkish Stream (για το οποίο υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και από την Ελλάδα), το οποίο όμως πάγωσε μετά την ρήξη στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού SU-24 στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Αίσθηση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της La Stampa και της Corriere della Sera, ότι ο Ρώσος ηγέτης Β. Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι συζήτησαν την προοπτική να συμμετάσχει και η Ιταλία στο μεγάλο ενεργειακό σχέδιο της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία απευθείας στην Γερμανία, με υποθαλάσσιο αγωγό που θα διασχίζει την Βαλτική Θάλασσα.

Ο ίδιος ο Ρέντσι ήταν από εκείνους που δημοσίως είχαν ταχθεί εναντίον του αγωγού αυτού και, μάλιστα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής φέρεται να έθεσε το θέμα με πολύ έντονο τρόπο προς την κ. Μέρκελ, ασπαζόμενος τα επιχειρήματα αρκετών χωρών μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν ότι ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί τα σχέδια της Μόσχας για συνέχιση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, παρακάμπτοντας όμως την Ουκρανία και τις άλλες χώρες που εξασφάλιζαν σημαντικά έσοδα από τα τέλη διέλευσης.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι η Ρώμη άλλαξε στάση, δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί στην Ε.Ε. για το έργο αυτό, για το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ (όντας ο ίδιος πολωνός, με γνωστή αντιρωσική στάση), είχε δηλώσει στην Σύνοδο Κορυφής ότι «δεν είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο).

Η Ιταλία συμμετείχε στο άλλο ρωσικό σχέδιο South Stream, στο οποίο βασικός εταίρος της Gazprom ήταν ο ιταλικός κολοσσός ENI και επομένως, η επιλογή στήριξης του αγωγού Nord Stream 2 θα σημάνει ουσιαστικά, την οριστική εγκατάλειψη του South Stream.