«Παγώνουν» οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ

«Παγώνουν» οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ

Αψηφά τον κίνδυνο ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης,  Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Δεκάδες πτήσεις προς και από το διεθνές ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν αφού μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε κοντά στον περίβολο του αεροδρομίου.

Ογδόντα από τις 209 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα έχουν ακυρωθεί, δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Λίζα Ντβιρ.

Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al θέλει να προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για να επαναπατρίσει Ισραηλινούς που έχουν αποκλεισθεί στο εξωτερικό εξαιτίας των ακυρώσεων των πτήσεων.

Αεροπορικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σταμάτησαν χθες τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ έπειτα από προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από κυβερνητικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Delta Air Lines, American Airlines Group και United Airlines ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν ακυρώσεις των πτήσεών τους μέχρι νεωτέρας και ακολούθησαν αναγγελίες για ακυρώσεις πτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η γερμανική Lufthansa και η γαλλική Air France.

Η εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως σταματάει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ μέχρι αύριο, Πέμπτη, και πως παρακολουθεί την κατάσταση.

Η Air Berlin, δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, ανακοίνωσε επίσης πως σταματάει τις πτήσεις της σήμερα, επικαλούμενη την κατάσταση επί του πεδίου. Στη διάρκεια της ημέρας, αρκετές αεροπορικές εταιρείες άλλαξαν δρομολόγια πτήσεων που κατευθύνονταν ήδη προς το Τελ Αβίβ ή τις κάλεσαν να επιστρέψουν.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι πετάει με προορισμό το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το Ισραήλ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε στα αεροσκάφη των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών να πετούν προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ για τις επόμενες 24 ώρες, ενώ η άρση της απαγόρευσης θα εξεταστεί εκ νέου με το πέρας του 24ωρου, όπως ανέφερε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Στο λογαριασμό του στο twitter ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι έχει επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ Αλ «ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και για να καταδείξει ότι είναι ασφαλές να πετούν προς και από το Ισραήλ». Προέτρεψε δε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών να άρει την απαγόρευση, λέγοντας ότι έτσι προσφέρει στη Χαμάς μια «άδικη νίκη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Η προσωπική πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης είναι σε αντίθεση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία εκτιμά ότι η απαγόρευση πτήσεων προς το Ισραήλ εξασφαλίζει τους Αμερικανούς πολίτες από πιθανές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Καμιά ανάπαυλα στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Delta και US Airways ματαιώνουν τις πτήσεις λόγω του πολέμου στη Γάζα