Πάγωνουν τα προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη Βρετανία

Πάγωνουν τα προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη Βρετανία

Μήνυμα  από την «Coast to Capital» - φορέα διανομής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης-  προειδοποιούσε για το πάγωμα της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το  BBC. 

Βρετανικοί οργανισμοί και φορείς που βασίζονται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να φέρνουν εις πέρας τεχνολογικά έργα, δηλώνουν ότι τα χρήματα έχουν «παγώσει» μετά την απόφαση των πολιτών της Βρετανίας για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από την «Coast to Capital» -ένας φορέας που διανέμει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στις περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας- σε ένα μεγάλο αριθμό οργανισμών, προειδοποιούσε για το πάγωμα της χρηματοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι κύριος λόγος για το πάγωμα της χρηματοδότησης είναι το Brexit αλλά και η αλλαγή της κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας επέμενε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι τα κεφάλαια δεν έχουν παγώσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πώς η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί προτού υπογραφούν οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες.

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί στο πάγωμα οποιονδήποτε πληρωμών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το να υπονοείται κάτι τέτοιο είναι απλά αναληθές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Η Βρετανία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα το ταχύτερο δυνατό και εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να κατανοήσουμε τις μελλοντικές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν στα προγράμματα. Θα κάνουμε σύντομα επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την χρηματοδότηση της ΕΕ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε η «Coast to Capital» -το οποίο είδαν δημοσιογράφοι του BBC- προειδοποιεί ότι δεν θα είναι σε θέση να διαθέσει στο «εγγύς μέλλον» το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης 60 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Ο συνδυασμός του πρόσφατου Brexit, η αντικατάσταση του πρωθυπουργού και αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο έχουν ως αποτέλεσμα η νέα γραμματεία του κράτους να έχει οδηγήσει σε “πάγωμα” τη διαδικασία υπογραφής νέων συμφωνιών για επιχορηγήσεις, σε εθνικό επίπεδο» αναφέρεται στο μήνυμα της «Coast to Capital».

Διαβάστε ακόμη: Το πρώτο κύμα απολύσεων σε βρετανική τράπεζα λόγω του Brexit