«Πάγος» από Κερέ: Μένουν πολλά για ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Πάγος» από Κερέ: Μένουν πολλά για ένταξη της Ελλάδας στο QE
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Χωρίς τα μέτρα για το χρέος τα ελληνικά ομόλογα δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα QE» αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης. 

Η Ελλάδα κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει να προσπεράσει αρκετά ακόμα εμπόδια προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάσει τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ,σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ύψους του ελληνικού χρέους και το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει επίσης να αποφασίσει το αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, πρόγραμμα που δεν θα τελεσφορήσει άμεσα.

Ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες ακόμα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, μια εν πολλοίς συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας μόλις δυο χρόνια αφότου έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρώτα θέλουμε να δούμε ένα αποδοτικό πρόγραμμα προσαρμογής. Και αυτό το έχουμε. Στη συνέχεια, θέλουμε να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ξεκάθαρη συνέχεια. Το πρώτο βήμα ήταν η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο πολιτικών που επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι πολιτικές τώρα συζητούνται και ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια για την ελληνική κυβέρνηση και τελείωσε», δήλωσε ο Κερέ, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

«Δεν βλέπω να αρχίζει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Κερέ.

«Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Κερέ. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης».

Τα μέτρα για το χρέος, ακόμα και αν συμφωνηθούν, δεν θα εφαρμοστούν πριν το επόμενο έτος, συντηρώντας έτσι τις πιέσεις στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν όμως να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεράνει πως το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση-κλειδί για να αγοράσει ομόλογα η ΕΚΤ.

«Δεν χρειαζόμαστε επισήμως το ΔΝΤ, όμως θα μας ανακούφιζε ξεκάθαρα αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους της αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος», είπε ο κ. Κερέ.

Ωστόσο, οι όποιες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές, καθώς η Τράπεζα ήδη κατέχει ελληνικό χρέος και γρήγορα θα έρχονταν αντιμέτωπη με τα δικά της όρια αγορών που ανέρχονται στο 33% των τίτλων οποιασδήποτε χώρας καθολικά.

Όμως, οι αγορές αυτές θα τόνωναν την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα επέτρεπαν στους Ελληνικούς τίτλους να επιστρέψουν στις αγορές, ώστε μελλοντικά η χώρα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ από καιρό υποστηρίζουν πως το Ελληνικό χρέος, που ανέρχεται σε 179% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο.

Μια διαγραφή χρέους είναι πολιτικά ανέφικτη, ωστόσο η επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής, η εξομάλυνση της καταβολής των τόκων και η ανταλλαγή των ακριβότερων δανείων με πιο φθηνά, θα μπορούσαν να μειώσουν το ύψος του χρέους.