Παμίνος Κυρκίνης (efood) στο Fortune: Στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2021 o στόλος των διανομέων μας να ξεπεράσει τους 5000

Παμίνος Κυρκίνης (efood) στο Fortune: Στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2021 o στόλος των διανομέων μας να ξεπεράσει τους 5000
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

To efood υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους «πρωταγωνιστές» εν μέσω πανδημίας. Τα έσοδα της εταιρείας που στα τέλη του 2020 συνεργαζόταν με 13.000 καταστήματα, ανήλθαν στα 64,488 εκατ. ευρώ από 43,171 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Η αύξηση στον κύκλο εργασιών προήλθε κυρίως από την αύξηση των παραγγελιών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από προμήθειες που αυξήθηκαν κατά 13,4 εκατ. ευρώ στα 46,143 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία από τον Μάρτιο του 2020 ξέφυγε από τα όρια του delivery φαγητού και ξεκίνησε τη διανομή προϊόντων σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Σκλαβενίτης, καθώς η πανδημία εκτόξευσε τις ηλεκτρονικές παραγγελίες.

O Παμίνος Κυρκίνης , CEO της εταιρείας, έχει περάσει από τη λίστα 40under40 του Fortune Greece και εκπροσωπεί ένα από τα πιο πετυχημένα case studies στο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η efood εξαγοράστηκε το 2015 από τη γερμανική Delivery Hero και προσφέρει υπηρεσίες παραγγελίας φαγητού και άλλων προϊόντων.

Mε αφορμή τη συμμετοχή του στα highlights της λίστας, ο Παμίνος Κυρκίνης απάντησε στις ερωτήσεις του Fortune Greece:

Ποια είναι τα βασικά milestones της πορείας σας τη τελευταία δεκαετία, ποιο θεωρείτε το αποκορύφωμα αυτής και που βρίσκεται σήμερα η εταιρεία σας;

Ξεκινώντας το efood το 2011, ήμασταν σίγουροι πως έχουμε δημιουργήσει μια πρωτοποριακή υπηρεσία που θα άλλαζε σημαντικά την εμπειρία παραγγελίας φαγητού των χρηστών μας εκεί έξω, αλλά και των συνεργαζόμενων καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία στην Ελλάδα που να εκτελεί αυτόν τον αριθμό online παραγγελιών καθημερινά, ενώ το να προσφέρεις σε 90 πόλεις της χώρας μας περισσότερες από 15.000 επιλογές καταστημάτων – από τα καλύτερα εστιατόρια, mini market, super market, βιβλιοπωλεία, κάβες, ανθοπωλεία και άλλες πολλές κατηγορίες πέραν του έτοιμου φαγητού- είναι ένα σημείο που ανυπομονούσαμε να φτάσουμε.

Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Το “κλειδί” της επιτυχίας μας είναι πως προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τους χρήστες και να τους προσφέρουμε μια γρήγορη, εύχρηστη και αξιόπιστη πλατφόρμα σε κάθε ένα ξεχωριστό στάδιο της παραγγελίας. Η εμπειρία του χρήστη ήταν και είναι προτεραιότητα του efood. Κοιτώντας την πορεία της εταιρείας μπορώ να πω με σιγουριά πως η δημιουργία του δικού μας στόλου διανομής με την υπηρεσία delivered by efood το 2018 ήταν ένα σημαντικό milestone. Αφενός προσφέραμε στους καταναλωτές ό,τι χρειάζονται ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα, αφετέρου δημιουργήσαμε μια ολοκληρωμένη λύση για καταστήματα που δεν αναλαμβάνουν τη διανομή. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στην αγορά εν μέσω πανδημίας.

Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που μεγαλώνει μέρα με την μέρα αγγίζοντας μόλις σήμερα τους 2.700+ efooders – 700 εργαζόμενους στο γραφείο και 2.000 διανομείς- ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το efood αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας στην Ελλάδα. Και προχωράμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη δεκαετία;

Παραμένοντας προσηλωμένοι στην στρατηγική μας δουλεύουμε εντατικά και αναπτυσσόμαστε σε τρεις κατευθύνσεις: νέες κατηγορίες, στελέχωση του στόλου διανομής για την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων καταστημάτων και παράδοση κάθε παραγγελίας σε λιγότερο από 10 λεπτά. Μέσα σε μια δεκαετία, το efood άλλαξε την κουλτούρα παραγγελίας φαγητού των Ελλήνων καταναλωτών και όραμα μας είναι στα επόμενα χρόνια, επενδύοντας στην τεχνολογία, το ανθρώπινο δυναμικό και την ανάπτυξη του quick commerce να γίνουμε η μεγαλύτερη on demand shopping υπηρεσία στη Ελλάδα, προσφέροντας ό,τι χρειάζονται οι χρήστες μας στον ελάχιστο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2021 o στόλος διανομέων μας να ξεπεράσει τους 5000. Ταυτόχρονα, oι σύγχρονες παραδόσεις, με οικολογική συνείδηση είναι ένα εγχείρημα που ήδη δουλεύουμε εντατικά και στο μέλλον θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τόσο την υπεύθυνη στάση του efood και το σεβασμό μας προς το περιβάλλον όσο και την καινοτομία που διατρέχει κάθε επίπεδο των ενεργειών της εταιρείας. Από τον Ιανουάριο του 2020, υπό την καθοδήγηση της Delivery Hero το efood έχει αναλάβει τη δέσμευση να αντισταθμίζει στο 100% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για κάθε διανομή του. Μαζί με τον οργανισμό Climate Partner, υπολογίζει τις GHG εκπομπές κάθε οχήματος του στόλου του συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου της εταιρείας, των επαγγελματικών ταξιδιών και των μετακινήσεων εργαζομένων. Παράλληλα, πέρα από τα μηχανάκια, έχουμε εισάγει στο δυναμικό διανομής μας ποδήλατα και πατίνια ενώ στα σχέδια υλοποίησης είναι το delivery με ηλεκτρικά μηχανάκια, τα οποία αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του delivery. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ήδη εντάξει τις χάρτινες οικολογικές σακούλες σε όλες τις παραγγελίες που γίνονται μέσω της υπηρεσίας delivered by efood, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πρωτοποριακές πρακτικές για να μειώσουμε την χρήση πλαστικού. Ως προς το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, βασικό μέλημα για την ανάπτυξη της εταιρείας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την κουλτούρα των efooders και να διαφυλάξουμε όλα αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν ανταγωνιστικούς ως startup: την ταχύτητα, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να προσελκύουμε συνεχώς ταλέντα από το εξωτερικό. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι στο εξωτερικό που για να έρθουν στην Ελλάδα θέλουν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον, με προχωρημένες τεχνολογίες και ένα καλό πακέτο αποδοχών. Αυτό πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο/νέα επιχειρηματία που ξεκινάει σήμερα την επιχείρησή του;

Δε θα έλεγα πως είναι ακριβώς συμβουλή αλλά θα μιλήσω για ένα quote από το “Purple Cow” του Seth Godin που λέει “Being risky is safe, and being safe is risky”. Αυτό που με εμπνέει σε αυτή τη φράση είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της εξέλιξης που κρύβει.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ιδέες, ξεκινούν projects, αλλά τελικά δεν τα τελειώνουν ποτέ. Ας σκεφτούμε το εξής: Γιατί μια ιδέα η οποία δεν προχωράει στην φάση της υλοποίησης, μένει απλά μια ιδέα; Για να την υλοποιήσεις, χρειάζεσαι ομάδα, συνεργάτες για να πάρει “σάρκα και οστά” το επιχειρηματικό μοντέλο που προτείνεις. Χρειάζεται άλλους ανθρώπους, με τους οποίους θα μοιραστείς το όραμα σου, θα πάρουν το “ρίσκο” και θα θελήσουν να είναι μέρος του.

Για εμάς στο efood το κλειδί της επιτυχίας ήταν το πάθος και η αγάπη για την δουλειά, η disruptive φιλοσοφία ενός δυναμικού σχήματος με γρήγορη εκτέλεση, προσαρμοστικότητα, φρέσκιες ιδέες και αφομοίωση των trends της παγκόσμιας αγοράς. Από την προσωπική μου εμπειρία θεωρώ πως το να στήσεις μια νέα εταιρεία και να βρει τον χώρο της στο οικοσύστημα είναι εξαιρετική πρόκληση. Γιατί δείχνοντας κάτι, βγάζοντας κάτι προς τα έξω, ακόμα κι αν δεν είναι τέλειο, θα εξελίξεις τη σκέψη σου, τη δουλειά σου, τη συμπεριφορά σου και θα φτάσεις ακόμα πιο κοντά στο στόχο σου.