Παναρίτη: Στο 0,6% και όχι 1,5% το πλεόνασμα του ΑΕΠ το 2014

Παναρίτη: Στο 0,6% και όχι 1,5% το πλεόνασμα του ΑΕΠ το 2014

Η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη αποκάλυψε τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να σταλούν σύντομα στην Eurostat.

Μικρότερο από όσο είχε υπολογιστεί είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, ανέφερε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Deree η Έλενα Παναρίτη. Όπως αποκάλυψε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί τον πρώτο στόχο των κλιμακίων των δανειστών που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για ελαστικοποίηση του στόχου του 2015 έχοντας μέχρι πρότινος ως επιχείρημα και την επίτευξη του στόχου των προηγούμενων ετών.

Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να συλλέγονται με στόχο να σταλούν, όπως κάθε χρόνο, από όλα τα κράτη-μέλη στην Eurostat έως τα τέλη Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση, όχι σε ταμειακή, δηλαδή πρέπει να προσμετρήσουν (για αυτό και καθυστερούν) έσοδα του 2015 που θα αφορούν οικονομικά το προηγούμενο έτος όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή οι εισπράξεις από ΦΠΑ και κοινοτικά κονδύλια.

Η κ. Παναρίτη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται να υπάρξει περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. «Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η ίδια ανέφερε ότι η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα. Μεταφέροντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν γαντζωθεί στο πρόγραμμα ενώ τις έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά.