Πάνω από 300 δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα!

Πάνω από 300 δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα!

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα αυξάνεται, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε δολάρια υπερέβη φέτος για πρώτη φορά στην Κίνα το συμβολικό όριο των 300, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αριθμεί ακριβώς 315 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή 64 περισσότερους απ’ ό,τι το 2012, υποστηρίζει το ερευνητικό ινστιτούτο Hurun, η έρευνα του οποίου δείχνει πως η μέση περιουσία των χιλίων πλουσιότερων Κινέζων ανέρχεται σε 1,04 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την μελέτη, πλουσιότερος Κινέζος αυτήν τη στιγμή είναι ο επικεφαλής του γιγάντιου ομίλου Wanda, ο οποίος εξαγόρασε την αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών AMC, με περιουσία που υπολογίζεται σε 22 δισεκ. δολάρια! Από την άλλη, ο Λέι Ζιν, ιδιοκτήτης των κινητών τηλεφώνων Xiaomi, είναι ο επιχειρηματίας που ανέβηκε στον κατάλογο ταχύτερα από κάθε άλλον, καθώς επταπλασίασε την περιουσία του από τον ένα χρόνο στον άλλο, αυξάνοντάς την στα 2,6 δισεκ. δολάρια.

Κύρια πηγή πλουτισμού των Κινέζων δισεκατομμυριούχων αποτελούν τα ακίνητα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις αγορές ιδιοκτησιών και την άνοδο των τιμών.

Διαβάστε ακόμη: Δύσκολοι καιροί για δισεκατομμυριούχους!

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι εντελώς ρόδινα για τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους, που συχνά αποτελούν το επίκεντρο πολύκροτων σκανδάλων. Τρεις από τους δέκα πλουσιότερους Κινέζους της πόλης Τσενγκντού βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι εξαιτίας της εμπλοκής τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον Όλιβερ Ρούι, καθηγητή οικονομικών και λογιστικής στο China Europe International Business School του Πεκίνου, η παρουσία στον κατάλογο του Hurun μπορεί να αποτελεί κι ένα «δηλητηριασμένο δώρο», καθώς η αξία των επιχειρήσεων που βρίσκονται στα χέρια όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο μειώθηκε σημαντικά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ πλέον «λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερέστερα τους λογαριασμούς τους».

Τον Αύγουστο, το Hurun είχε ανακοινώσει πως η εμφάνιση νέων εκατομμυριούχων στην Κίνα επιβραδύνθηκε σαφώς στη διάρκεια του 2012, παράλληλα με μια αισθητή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την πτώση των τοπικών Χρηματιστηρίων. Πράγματι στο τέλος του 2012 η Κίνα αριθμούσε 1,05 εκατομμύριο εκατομμυριούχους -πρόσωπα που διαθέτουν περιουσία τουλάχιστον 10 εκατ. γιουάν, δηλαδή 1,63 εκατομμυρίου δολαρίων-, μια αύξηση κατά μόλις 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ήταν η μικρότερη των πέντε τελευταίων ετών.

Διαβάστε ακόμη: Οι πλουσιότεροι μεγιστάνες όλων των εποχών