Πάνω από 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως στο «κενό» της απασχόλησης – Μεγάλη η εργασιακή ανισότητα για τις γυναίκες

Πάνω από 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως στο «κενό» της απασχόλησης – Μεγάλη η εργασιακή ανισότητα για τις γυναίκες
Side view shot of two female interior designers at their desk working with books and a laptop computer (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Το χάσμα απασχόλησης για τις γυναίκες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος φτάνει το εντυπωσιακό 22,8%, έναντι 15,3% για τους άνδρες

Η έλλειψη στις ίσες ευκαιρίες στην εργασία παραμένει ισχυρή στην παγκόσμια αγορά απασχόλησης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Όπως ανακοίνωσε η ILO, για το σύνολο του 2024 προβλέπεται πως το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 4,9%, από 5,0% το 2023.Το ποσοστό αναθεωρεί προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψη της ILO για 5,2% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, η πτωτική τάση της ανεργίας αναμένεται να μείνει σταθερή το 2025, με την ανεργία να παραμένει στο 4,9%, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης.

Η ILO εκτιμά ότι το «κενό απασχόλησης» -ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν εργασία αλλά θέλουν να εργαστούν– ανέρχεται σε 402 εκατομμύρια άτομα το 2024. Αυτό περιλαμβάνει 183 εκατομμύρια άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι.

Η ανισότητα για τις γυναίκες

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες ιδίως στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, πλήττονται δυσανάλογα από την έλλειψη ευκαιριών. Το χάσμα απασχόλησης για τις γυναίκες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος φτάνει το εντυπωσιακό 22,8%, έναντι 15,3% για τους άνδρες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου το ποσοστό είναι 9,7% για τις γυναίκες και 7,3% για τους άνδρες.

Αυτές οι διαφορές είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς σημαντικά περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες είναι εντελώς αποκομμένες από την αγορά εργασίας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις μπορούν να εξηγήσουν μεγάλο μέρος της διαφοράς που παρατηρείται στα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45,6% των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολούνται το 2024, σε σύγκριση με το 69,2% των ανδρών.

Ακόμη και όταν οι γυναίκες εργάζονται, τείνουν να κερδίζουν πολύ λιγότερα από τους άνδρες, ιδίως στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.Ενώ οι γυναίκες στις χώρες υψηλού εισοδήματος κερδίζουν 73 σεντ σε σύγκριση με ένα δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, το ποσοστό αυτό πέφτει σε μόλις 44 σεντ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Ο γενικός διευθυντής της ILO, Γκίλμπερτ Φ. Χούνγκμπο, σχολίασε σχετικά πως «η σημερινή έκθεση αποκαλύπτει κρίσιμες προκλήσεις στον τομέα της απασχόλησης τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμη. Παρά τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τις παγκόσμιες ανισότητες, η αγορά εργασίας παραμένει ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού, ιδίως για τις γυναίκες. Για να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη της οποίας τα οφέλη θα μοιράζονται σε όλους, πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των εργαζομένων.

Πρέπει να θέσουμε την ένταξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πυρήνα των πολιτικών και των θεσμών μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα μείνουμε πίσω από τον στόχο μας να εξασφαλίσουμε ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: