Η Αθήνα είναι η 27η καλύτερη πόλη στον κόσμο για εργασία – Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες;

Η Αθήνα είναι η 27η καλύτερη πόλη στον κόσμο για εργασία – Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες;
Photo: DALL•E
Βρίσκουμε 4 πόλεις της Ευρώπης, 2 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και από 1 σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Μέσα στις 30 κορυφαίες πόλεις του κόσμου για εργασία από άτομα που δεν ζουν στη χώρα τους βρέθηκε για το 2024 η Αθήνα, σύμφωνα με την έκθεση 2024 Decoding Global Talent Report της Boston Consulting Group (BCG).

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου σημειώνει πως παρά τις πρόσφατες εκτεταμένες οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν ενεργά εργασία στο εξωτερικό.

Με πάνω από 150.000 ερωτηθέντες από 188 χώρες, από την έκθεση προκύπτει ότι το ποσοστό των ενεργά κινητικά εργαζομένων διαμορφώθηκε στο 23% για το 2023 από 21% το 2020.

«Έως και 800 εκατομμύρια επαγγελματίες θα μπορούσαν να αναζητούν ενεργά θέσεις εργασίας στο εξωτερικό» σημειώνει η έρευνα.

Μεταξύ των 30 κορυφαίων πόλεων για εργασία από άτομα που ζουν στο εξωτερικό, η Αθήνα βρίσκεται στην 27η θέση, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη σχετική λίστα.

Στην πρώτη δεκάδα, βρίσκουμε 4 πόλεις της Ευρώπης, 2 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και από 1 σε ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

  • Παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την αναδυόμενη εικονική κινητικότητα, η μετακίνηση στο εξωτερικό για εργασία παραμένει μια όνειρο για πολλούς εργαζόμενους. Οι νεότεροι άνθρωποι και οι άνθρωποι από χώρες με ταχέως αναπτυσσόμενο πληθυσμό είναι οι πιο κινητικοί.
  • Οι άνθρωποι μετακομίζουν στο εξωτερικό κυρίως για επαγγελματικούς και οικονομικούς λόγους. Οφέλη και υπηρεσίες που προσφέρονται από μια χώρα προορισμού είναι δευτερεύοντες παράγοντες.
  • Οι αγγλόφωνες χώρες με ισχυρές οικονομίες εξακολουθούν να ηγούνται του καταλόγου των κορυφαίων προορισμών. Οι ι συμμετέχοντες τείνουν να τις επιλέγουν κυρίως λόγω της ποιότητας των προσφερόμενων ευκαιριών απασχόλησης.
  • Οι άνθρωποι που μετακομίζουν στο εξωτερικό αναμένουν από τους εργοδότες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της μετεγκατάστασής τους και να καλλιεργήσουν μια διεθνή κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς.
  • Για να αξιοποιηθεί μια πολύτιμη δεξαμενή παγκόσμιων ταλέντων -και για ένα αποφασιστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας – οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα εστιάζει στην προσέλκυση, μετεγκατάσταση και ενσωμάτωση εργαζομένων από το εξωτερικό.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες πόλεις της λίστας.