Πάνω από τρία δισ. τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας

Πάνω από τρία δισ. τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 41 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 3,01 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια παρέμειναν  τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η χώρα.
Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 41 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 3,01 τρισ. δολάρια για τον μήνα Δεκέμβρη σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, που είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια, που η ανάπτυξη έτρεχε στην Κίνα με πολύ υψηλούς ρυθμούς και οι εξαγωγές ανθούσαν, οι Κινέζοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πανίσχυρο αυτόν κουμπαρά σε συναλλαγματικά αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις.

Τους επόμενους μήνες το Πεκίνο μπορεί να λάβει μέτρα για να αποτρέψει νέα μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ώστε να μην πληγεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά και το εθνικό νόμισμα της χώρας. Μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης είναι μήπως συνεχιστούν οι εκροές ξένων κεφαλαίων από τη χώρα. Η ισορροπία που πρέπει να πετύχει το Πεκίνο για να ανακόψει τη φυγή κεφαλαίων είναι λεπτή, καθώς η κυβέρνηση της χώρας δεν θέλει να φανεί ότι κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά το μεγαλύτερο άνοιγμα της οικονομίας σε εγχώρια και ξένα κεφάλαια.

Η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της ισοτιμίας νομισμάτων λόγω της ανόδου του αμερικανικού δολαρίου. Το ράλι αυτό του δολαρίου έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και για την πορεία του γουάν.

Τα αποθέματα της Κίνας σε χρυσό παρέμειναν στα τέλη του προηγούμενου έτους στα 67,9 δισ. δολάρια. Πριν από δώδεκα μήνες τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό διαμορφώνονταν σε 69,8 δισ. δολάρια.