Παπαδημητρίου: Το 2018 θα έτος έκρηξης των επενδύσεων

Παπαδημητρίου: Το 2018 θα έτος έκρηξης των επενδύσεων

Τη σημασία των εξαγωγών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Αν το 2017 είναι το έτος ανάκαμψης πρωτίστως των εξαγωγών, το 2018 θα είναι το έτος έκρηξης των επενδύσεων»: με τα λόγια αυτά απαντά μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Καθημερινή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στις ανησυχίες που διατύπωσαν πρόσφατα για την πορεία των επενδύσεων το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και ο ΣΕΒ.

Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «ο Δεκάλογος της επενδυτικής ανάκαμψης», ο υπουργός Οικονομίας επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση των επενδύσεων κατά 2,6% το α’ εννιάμηνο του 2017 αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη και μόνη θετική -μετά του 2016- επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η αύξηση αυτή θα αναθεωρηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ προς τα πάνω, όπως έγινε με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα…».

Εξάλλου, «οι επενδύσεις στο δ’ τρίμηνο προβλέπεται να έχουν σημαντική άνοδο για μία σειρά λόγους όπως : (α) εξέλιπε η αβεβαιότητα της γ’ αξιολόγησης που βάραινε στο γ’ τρίμηνο, (β) αναμένεται τόνωση της εξωτερικής ζήτησης λόγω της επιτάχυνσης της ανάκαμψης στην ΕΕ, (γ) ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης όπως δείχνουν τελευταία στοιχεία λιανικού εμπορίου και λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και του δώρου των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, (δ) αρκετά επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν στις αρχές και τα μέσα του 2017 μόλις τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «τις παραπάνω εκτιμήσεις πιστοποιεί τόσο η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 11% τον Οκτώβριο – η μεγαλύτερη των 5 τελευταίων μηνών». Επιπροσθέτως, «ο δείκτης οικονομικού κλίματος σταθερά βελτιώνεται και ήδη στο α’ 11μηνο 2017 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας», ενώ «στο α’ 9μηνο 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 69% έναντι του αντίστοιχου περσινού εννιαμήνου και με τον ρυθμό αυτό προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 4 δις το 2017, επίπεδο-ρεκόρ τουλάχιστον για τη τελευταία δεκαετία».

«Παραμένουμε, λοιπόν, αισιόδοξοι για την πορεία των επενδύσεων και θεωρούμε απολύτως λογικό η ανάκαμψη να εμφανίζει τη δυναμική της πρώτα στις εξαγωγές και κατόπιν στις επενδύσεις δεδομένου ότι οι τελευταίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία και αναζητούν πρώτα κάποια σταθερά πατήματα στην οικονομία για να κινητοποιηθούν», σημειώνει καταληκτικά στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή