Παπαδημητρίου: Εφικτός ο φετινός στόχος ανάπτυξης 1,6% – Σημαντικές επενδύσεις από ΗΠΑ

Παπαδημητρίου: Εφικτός ο φετινός στόχος ανάπτυξης 1,6% – Σημαντικές επενδύσεις από ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου προσέρχεται στη συνάντησή του με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της εβδομάδος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιδίωξη είναι η περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός. Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στόχος δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά στην αύξηση αυτή να συμμετέχει όλη η κοινωνία, και στη συνέχεια είπε ότι επιδίωξη είναι η περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ «γιατί η γιγάντια οικονομία μπορεί να δώσει ώθηση στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι το οικονομικό ‭ άνοιγμα και η διευρυμένη ‭ συνεργασία ‭ έχουν σαν αποτέλεσμα ‭ τελευταία να ‬ έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ‬ΗΠΑ ‭ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos ‭ ‬Group ‭ για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International για την παραγωγή του ‬iQOS.

Επίσης, οι ‬Anchorage ‭ ‬Capital ‭ ‬Group ‭ ‬LLC ‭ ‬και‭ ‬ Mount ‭ ‬Kellett ‭ ‬Capital ‭ ‬Management ‭ ‬LP ‭ πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες ‬ ‭ της ‬ ‭ εταιρείας Wind‭ ‬Telecom ‭ ανακοίνωσαν ‬ ‭ ένα ‬ ‭ νέο ‬ ‭ ‬4ετές‭ ‭ επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Παρομοίως, οι εταιρίες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία τού ‬ ‭ τερματικού σταθμού LNG‭ ‬ ‭ στην Αλεξανδρούπολη έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος 370 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.

Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, η εταιρεία Onex‭ ‬ Shipyards ‭ βρίσκεται στη διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Η ‬ ‭ εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ναυπηγείων στη ‬ Σύρο.

Τέλος, η Hines πρόσφατα εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel ενώ ο Όμιλος Wyndham Hotel επένδυσε στο κτίριο που ανήκει στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα της Αθήνας, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso και τα κενοδοχεία Ακουμαρίνα.

Τέλος τα αμερικανικά ‬‭ ‬funds‭ Blackrock,‭ Blackstone, Fortress NC Capital, York Capital ‭ κ.ά.‭ έχουν σημαντική παρουσία στη Ελλάδα.

Σίμος Αναστασόπουλος
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα χρόνια της κρίσης και οι αναποτελεσματικές απόπειρες εξόδου από αυτήν, πέρα από τις αυταπάτες, ανέδειξαν τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφειας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Καλώ λοιπόν τις υπεύθυνες πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να απενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο».