Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τις αγορές

Παπαδημητρίου: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τις αγορές
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλάει στη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις", Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το 2017 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα, έπειτα από 8 χρόνια ύφεσης, επέστρεψε στην ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τις αγορές» δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική οικονομική εφημερίδα «L’ Echo».

Ειδικότερα ο Δ. Παπαδημητρίου υπογραμμίζει αφενός ότι το 2017 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, δεδομένου ότι η Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια ύφεσης, επέστρεψε στην ανάπτυξη, με την εφαρμογή ενός νέου και πιο υγιούς οικονομικού μοντέλου για τη χώρα, το οποίο δεν βασίζεται πλέον στο δανεισμό και την κατανάλωση των νοικοκυριών, και αφετέρου ότι δεν είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι μπορεί να παραμένει αναιμική, αλλά αυτό αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται στις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, και στον τουρισμό, ενώ η αύξηση κατά 69% των άμεσων ξένων επενδύσεων δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μία καινούρια χώρα.

Όσον αφορά, από την άλλη μεριά, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός σημειώνει ότι αυτό συνιστά μία επιπλέον δυσκολία για την οικονομία, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι τα νούμερα θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί σε σχέση με το ελληνικό χρέος, για το οποίο θεωρεί ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα, το κατά πόσο δηλαδή η ελάφρυνση θα πάρει τη μορφή παράτασης του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων ή μίας άλλης λύσης που θα περιλαμβάνει και τα δύο παραπάνω.

Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος ότι το ζήτημα του χρέους θα διευθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι το 2018 δεν είναι 2012 και ότι από τότε έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής του κράτους όσο και στο επίπεδο εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα.

Σε σχέση τέλος με το πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το πέρας του τρίτου σχεδίου διάσωσης, ο Δ. Παπαδημητρίου εμφανίζεται αισιόδοξος, ισχυριζόμενος ότι η χώρα είναι σε θέση να βγει στις αγορές για την πλήρη χρηματοδότησή της ακόμα και πριν από το τέλος του προγράμματος, αφού το εγχείρημα του περασμένου Ιουλίου απέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ενώ αποκλείει την περίπτωση να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα.