Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου για την Εξεταστική για τα Μνημόνια

Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου για την Εξεταστική για τα Μνημόνια

«Επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια για να συνεχίσουν τον μύθο ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την ψήφιση της σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο τοποθετήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε σε δήλωσή του πως «Η κρίση διακυβέρνησης, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ για το πραγματικό έλλειμμα, η έλλειψη διαφάνειας παντού, έπληξαν βαριά την αξιοπιστία της πατρίδας μας. Αυτή η κρίση αξιοπιστίας έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση» και προσέθεσε:

«Με τους όρους που ψηφίστηκε η εξεταστική επιτροπή από την κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή τους να κρύψουν αλήθειες και να συγκαλύψουν δικές τους άστοχες επιλογές. Επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια για να συνεχίσουν τον μύθο ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση, παρέχουν έτσι πολιτική ασυλία στους πραγματικούς υπεύθυνους, συγκαλύπτουν τις παθογένειες του πολιτικοοικονομικού πελατειακού συστήματος, προστατεύουν τα κατεστημένα συμφέροντα που παρασιτούν εις βάρος του λαού».

«Έτσι, όμως, όχι μόνο συγκαλύπτονται οι ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή αλλά χάνεται και η ευκαιρία να αναδειχθούν οι δομικές αδυναμίες της δημοκρατίας μας και να αντιμετωπιστούν σθεναρά τα κατεστημένα συμφέροντα, που συνεχίζουν να παρασιτούν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση είναι πια δέσμια του δικού της αφηγήματος ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση. Ένα αφήγημα που τώρα διαψεύδεται από την πραγματικότητα, αυτή που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στη διαπραγμάτευση και που δεν μπορεί πια να κρύψει».

«Αν ήταν τόσο εύκολο θα έσκιζαν τα μνημόνια, όπως είχαν δεσμευτεί και θα τελείωνε η κρίση. Όμως, έως ότου ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, η χώρα θα συνεχίσει να παραμένει σε καθεστώς αναγκαστικού δανεισμού. Γι’ αυτό, δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα για αναγκαστικό δανεισμό, αλλά με τον τρόπο που το επιχειρεί όχι μόνο η πορεία μας είναι άδηλη, αλλά και η Ελλάδα χάνει μία ακόμη ιστορική ευκαιρία να χτίσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».