Παπαθανάσης στο CEO Initiative 2023: Να στεκόμαστε στα πόδια μας δημοσιονομικά, να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας

Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
«Η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι βιώσιμη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Η δημοσιονομική πειθαρχεία θα πρέπει να συνοδεύει την ευκαιρία. Έχουμε πετύχει την επενδυτική βαθμίδα αλλά τίποτα δεν είναι αυτονόητο… Η απορρόφηση των πόρων είναι ο βασικός στόχος. Αν δεν τον πετύχουμε τα χάνουμε, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας για τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να απορροφήσει η χώρα μέχρι 31.12.2025, στο CEO Initiative 2023, το μεγαλύτερο εταιρικό forum της χρονιάς από το Fortune Greece και την Tsomokos, (Πέμπτη 9/11 στη Μεγάλη Βρεταννία).

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός στο πάνελ με Moderator τον Νίκο Φιλιππίδη, Οικονομικό Αναλυτή και Δημοσιογράφο, πρόκειται για το 18% του ΑΕΠ, όπως είπε και παρουσίασε τα πρόσφατα στοιχεία: «έκλεισε το θέμα της εκταμίευσης 1,7 δισ. ευρώ και έπεται το νέο, 4ο αίτημα, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ ενώ το 2024 το συνολικό ποσό που θα αιτηθεί η χώρα θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ».

Ανέφερε ότι πρέπει να τρέξουμε για να απορροφήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους και να διατηρήσουμε σταθερότητα στα δημοσιονομικά. Το στοίχημα της χώρας να απορροφήσει συνολικά περί τα 80 δισ. ευρώ απαιτεί στοχοπροσήλωση, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, προκειμένου να μη χαθούν πόροι, οι οποίοι σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση και των διαθέσιμων εθνικών πόρων θα δημιουργήσουν αξία στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Σημείωσε ότι έκλεισε πρόσφατα η αναθεώρηση του προγράμματος, με την προσθήκη νέων πόρων, για να φτάσουμε στα 36 δισ. ευρώ συνολικά, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου και κάθε τέλος χρόνου πρέπει να τηρούμε ορόσημα. Υπάρχουν κίνδυνοι να χαθούν πόροι και ποινές, τόνισε μεταξύ άλλων σημειωνοντας επιπλέον ότι με ταχύτητα πρέπει να τρέξει και η διαδικασία απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ που κλείνει.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης στα εργαλεία που αναπτύσσονται προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό και προς τούτο υπάρχει συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Προωθούνται λύσεις, όπως είπε, για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ώστε να απαιτούνται χαμηλότερες εγγυήσεις για δανεισμό από τους επιχειρηματίες ενώ προγράμματα χρηματοδότησης αναπτύσσονται και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Από αριστερά προς δεξιά: Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Κορίτσας, Managing Partner, Koutalidis Law Firm, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, EY Ελλάδος, Νίκος Φιλιππίδης, Οικονομικός Αναλυτής, Δημοσιογράφος

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, μίλησε για το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον και την «ανάγκη επιβίωσης», που είναι ο μετασχηματισμός αυτών των προκλήσεων. «Οι επενδύσεις είναι οξυγόνο για την οικονομία».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, δήλωσε ότι οι κεφαλαιαγορές χρησιμοποιούνται πλέον ως τρόπος άντλησης κεφαλαίων και υποστήριξε, πως όσοι βρίσκονται στον χώρο οφείλουν να βοηθούν όπως μπορούν.

Ο Νίκος Κορίτσας, Managing Partner της Koutalidis Law Firm σημείωσε ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, το 2023 η Ελλάδα είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, ενώ όπως είπε, δεν πρέπει να γίνει κακή χρήση των πόρων και να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία.

Δείτε την ατζέντα του CEO Initiative 2023

*To forum μεταδίδεται διαδικτυακά – Watch Online Νow