Παρά την άνοδο, οι κίνδυνοι παραμένουν – Tα 4 σενάρια που μπορεί να βυθίσουν τις αγορές

Παρά την άνοδο, οι κίνδυνοι παραμένουν – Tα 4 σενάρια που μπορεί να βυθίσουν τις αγορές
epaselect epa09780248 A person looks at a stock market indicator board in Tokyo, Japan, 24 February 2022. The Nikkei Stock Average lost 478.79 points, or 1.81 percent, to close at 25,970.82, its lowest level since November 2020. The Nikkei closed to a 15-month low after Russian troops entered Ukraine. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορες τους επόμενους 12 μήνες

Ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 19% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα μετά από ένα κακό για τους επενδυτες 2022. 

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της DataTrek Research, Nicholas Colas, ο οποίος τόνισε σε ένα σημείωμα της Τετάρτης τα bearish σενάρια που θα μπορούσαν να πλήξουν το ισχυρό ράλι που σημειώνεται.

«Ενώ παραμένουμε θετικοί, αξίζει πάντα να εξετάζουμε την άλλη πλευρά του εμπορίου» είπε ο Colas, προσθέτοντας ότι ο δείκτης μελλοντικής τιμής προς κέρδη του S&P 500, στο 20,3x, σημαίνει ότι οι μετοχές τιμολογούνται σχεδόν στην… τελειότητα. 

«Αυτή η [αξιολόγηση] θα ήταν εντάξει εάν οι εκτιμήσεις [τα κέρδη] αυξάνονταν, όπως ήταν το 2020 και το 2021, αλλά δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις των κερδών για τις εισηγμένες στον S&P εταιρείες για το 2024 έκαναν νέο ιστορικό χαμηλό μόλις την περασμένη εβδομάδα» είπε ο Colas. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σενάρια

Στη συνέχεια, ο αναλυτής ανέφερε τέσσερα σενάρια για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούν οι επενδυτές και πώς να τα αντισταθμίσουν.

  1. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να κατοχυρώνουν κέρδη. «Ίσως τίποτα δεν πάει στραβά, αλλά ο S&P 500 θα παραμείνει σταθερός ή θα υποχωρήσει λίγο κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους» είπε ο Colas. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από επενδυτές που θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη, πουλώντας τεχνολογικές μετοχές και αγοράζοντας χρηματοοικονομικές ή βιομηχανικές. Καθώς η Big Tech αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του S&P 500, μια πτώση 10% στον κλάδο θα μπορούσε να προκαλέσει sell off μίνιμουμ 5% στο χρηματιστήριο. Για την αντιστάθμιση του κινδύνου, οι επενδυτές πρέπει να διαθέτουν χρηματοοικονομικές ή βιομηχανικές μετοχές ώστε να επωφεληθούν από το επενδυτικό rotation.
  2. Επίμονος πληθωρισμός. Εάν ο πληθωρισμός αποδειχτεί πιο επίμονος από το αναμενόμενο, αυτό θα ανάγκαζε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιταχύνει εκ νέου τις αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη κι αν η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύσει με ύφεση. Κάτι τέτοιο θα ταρακουνούσε τους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν μόνο μία ακόμη αύξηση και ότι η ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί. Η πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί από μια ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών άλλων εμπορευμάτων. Για την αντιστάθμιση, ο Colas συνιστά στους επενδυτές να κατέχουν μετοχές του ενεργειακού τομέα.
  3. Απροσδόκητη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ο Colas προειδοποίησε ότι μια αιφνιδιαστική πτώση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μεγάλες και μεταβλητές χρονικές υστερήσεις. Και δεδομένου ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης το περασμένο έτος, αυτές οι υστερήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται. Μια πιθανή αντιστάθμιση είναι η κατοχή των αμερικανικών ομολόγων.
  4. Τα πραγματικά επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα πραγματικά επιτόκια θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η Fed μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της. «Μέχρι στιγμής, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια δεν έχουν βλάψει τις αποτιμήσεις των μετοχών, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει» εάν τα πραγματικά επιτόκια φτάσουν σε ένα επίπεδο όπου οι επενδυτές προσδιορίζουν ότι τα ομόλογα είναι ανταγωνιστικά στις μετοχές, είπε ο Colas. Επιπλέον, τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, γεγονός που θα ασκούσε πίεση στα εταιρικά κέρδη. Οι επενδυτές μπορούν να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο πουλώντας μετοχές και να αποφύγουν τον κίνδυνο διάρκειας στο σταθερό εισόδημα.