Παρά την αποχώρηση Κάλανικ, η Uber βρίσκεται ξανά σε μπελάδες!

Παρά την αποχώρηση Κάλανικ, η Uber βρίσκεται ξανά σε μπελάδες!

Σύμφωνα με πελάτες της εταιρείας, η Uber δίνει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση κοστών και την ταχύτητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Uber έχει έρθει αντιμέτωπη με δύο ξεχωριστές μηνύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για σεξουαλική κακοποίηση, από γυναίκες που υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τους οδηγούς τους.

Αν και οι συνθήκες και οι κατηγορίες από τις δύο ενάγουσες είναι διαφορετικές και οι αγωγές κατατέθηκαν σε διαφορικές περιοχές, και οι δύο γυναίκες μηνύουν την Uber για απρόσεκτες προσλήψεις και θέτουν υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη πελατών και τις πρακτικές ασφαλείας της εταιρίας συνεπιβατισμού.

Πιο συγκεκριμένα, και οι δύο αγωγές κατηγορούν την εταιρεία ότι δίνει προτεραιότητα στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα κόστους αντί για την ασφάλεια, κατά τη διαδικασία επιλογής των οδηγών της.

Η μία αγωγή, η οποία κατατέθηκε στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα από τη γνωστή δικηγόρο Lisa Bloom για λογαριασμό της πελάτισσάς της, αναφέρει στο νομικό έγγραφο: «Η διαδικασία αίτησης για να γίνει κανείς οδηγός της Uber είναι απλή, γρήγορη και έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στην Uber να προσλαμβάνει όσους περισσότερους οδηγούς είναι δυνατό με ελάχιστο σχετικό κόστος. Μια τέτοια εξοικονόμηση κόστους, ωστόσο, γίνεται σε βάρος των επιβατών, ιδιαίτερα των γυναικών επιβατών».

Η άλλη, η οποία κατατέθηκε στο Κάνσας Σίτι την Τετάρτη, επίσης αναφέρει ότι «παρά το διαρκές μάρκετινγκ της (Uber) πως η διαδικασία του ελέγχου του παρελθόντος των οδηγών της είναι κορυφαία στη βιομηχανία και πιο ενδελεχής απ’ ό,τι χρειάζεται για να γίνεις οδηγός ταξί, στην πραγματικότητα η διαδικασία αιτήσεων στην Uber έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα, όχι για ασφάλεια».

Όπως επισημαίνουν το CNBC και το Recode, και οι δύο αγωγές υποστηρίζουν ότι πιο λεπτομερείς έλεγχοι, περιλαμβανομένων και δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα περιστατικά βίας.

Η πελάτισσα της Bloom, Erica Holland, περιγράφει πως δέχθηκε επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση από τον οδηγό της. Η γυναίκα κάλεσε την αστυνομία και έστειλε ενημερωτικό email στην Uber. Παρότι αυτό δεν αναφέρεται στα νομικά έγγραφα, η Bloom υποστήριξε στο Recode ότι η απάντηση της εταιρίας στην καταγγελία της πελάτισσάς της ήταν απλά να της επιστρέψει το κόστος της κούρσας.

Η δεύτερη αγωγή περιγράφει παρόμοιο περιστατικό, καθώς και την ίδια απάντηση από την πλευρά της Uber.