Παρά τις απειλές της Λευκορωσίας αυξήθηκε η ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία

Παρά τις απειλές της Λευκορωσίας αυξήθηκε η ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία
epa05793404 A worker checks equipment at the Dashava gas storage near western Ukrainian town of Stryi, 14 February 2017. The Board of Directors of Russian Gazprom company on 09 February approved the acquisition of additional shares in Nord Stream 2 worth EUR 1.425 billion, according to the company report. Nord Stream 2 AG is a company established for the planning, construction and further use of the Nord Stream-2 gas pipeline running from the Russian coast to Germany via the Baltic Sea bypassing Ukraine. EPA/PAVLO PALAMARCHUK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξημένη ήταν σήμερα η ροή ρωσικού αερίου μέσω βασικού αγωγού προς τη Γερμανία ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υλοποίησε την απειλή του να αποκόψει τις προμήθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Στοχοποιώντας τις προμήθειες αερίου που ζεσταίνουν εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να ανταπαντήσει σε όποιες νέες κυρώσεις της ΕΕ για τη μεταναστευτική αντιπαράθεση στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ με το να κλείσει τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη που διασχίζει τη χώρα του.

Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας και το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να δει να διαταράσσονται οι προμήθειες.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου άμεσης παράδοσης (spot) σημείωσαν αύξηση 6,27% στα 79,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στις 13:46 ώρα Ελλάδας, με την αγορά να παραμένει φέτος σφιχτή εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, από τα χαμηλότερα αποθέματα έως την αυξημένη ζήτηση ύστερα από τη χαλάρωση των lockdowns της COVID-19.

Έως πρόσφατα, η έλλειψη πρόσθετων ροών από τη Μόσχα –που τηρεί μόνο τους όγκους που προβλέπονται στη σύμβασή της– ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών αερίου, και η αγορά παρακολουθεί στενά την όποια πιθανή διατάραξη στη ρωσική ροή.

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο αερίου Gazprom άρχισε την περασμένη εβδομάδα να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσής του, με τις ροές να προέρχονται κυρίως μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι μια κίνηση για να παρεμποδιστούν οι ροές αερίου προς τη Γερμανία δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Μινσκ και του βασικού του συμμάχου, της Μόσχας, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Λουκασένκο.

Ο ωριαίος όγκος ροής προς τη Γερμανία στο σημείο μέτρησης Μάλναου, που βρίσκεται στα πολωνικά σύνορα, έφθασε σήμερα πάνω από τις 12.454.248 κιλοβατώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, αυξημένος σε σχέση με τους όγκους του σαββατοκύριακου.

Η υποδομή μεταφοράς αερίου στη Λευκορωσία ανήκει στην Gazprom.

Σήμερα, τα αποτελέσματα μηνιαίων δημοπρασιών έδειξαν ότι η Gazprom δεν έκλεισε επιπλέον χωρητικότητα για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη για τον μήνα Δεκέμβριο.

Αν και σε γενικές γραμμές αγνοεί τις μηνιαίες δημοπρασίες, η Gazprom κλείνει χωρητικότητα διέλευσης σε ημερήσιες δημοπρασίες, περιστασιακά όταν έχει επιπλέον αιτήματα από τους πελάτες της.

Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι μόλις ο αγωγός Nord Stream 2 λάβει το πράσινο φως από τη Γερμανία για να λειτουργήσει θα μπορεί να αρχίσει να ρέει περισσότερο αέριο προς την Ευρώπη. Ο Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει διαμετακομιστικές χώρες, ιδιαίτερα την Ουκρανία που έχει ιστορικό αντιπαραθέσεων με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση του αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ