Παραδοχή Τσακαλώτου: Θέσαμε το ζήτημα των συντάξεων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Παραδοχή Τσακαλώτου: Θέσαμε το ζήτημα των συντάξεων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) συνομιλεί με τον πρόεδρο του EFC Hans Vijlbrief (Δ) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στη Σόφια. Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, για την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας. Η τραπεζική ένωση και μια συζήτηση για τη δυναμική των μισθών βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των υπουργών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR

Ποια υπερασπιστική γραμμή για τις μειώσεις στις συντάξεις ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε σε επενδυτές στο Λονδίνο για οικονομία, πλεονάσματα και χρέος.

 

Δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε τους επενδυτές, δεν υπάρχουν εκπλήξεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του 13ου επενδυτικού roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Απευθυνόμενος σε ένα κοινό επενδυτών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι έθεσε το ζήτημα των νέων περικοπών των συντάξεων στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών την Δευτέρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τους παρουσίασε στοιχεία για την υπεραπόδοση, κάνοντας λόγο για την επιθυμία εξεύρεσης μιας «αποδεκτής λύσης» για το θέμα.

«Θα εξηγήσουμε σε όλους τι έχουμε να κάνουμε,  δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε επενδυτές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και συνέχισε λέγοντας: «δεν καταλαβαίνω γιατί η περικοπή των συντάξεων έχει συμβολική σημασία, αφού δεν θα βελτιώσει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, επίσης, για το ίδιο ζήτημα ότι το βασικό ελληνικό επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι η μη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις δεν επηρεάζει λόγω της φυσικής γήρανσης του πληθυσμού διαρθρωτικά την οικονομία. Δεν επηρεάζει δηλαδή, εξήγησε, μακροχρόνια το 2030, ή το 2040 και αυτό δείχνουν τα στοιχεία που εστάλησαν στους θεσμούς.

Στο 5% τα πλεονάσματα εάν δεν γίνουν παροχές

Μιλώντας για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα αντίμετρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς, τότε το ύψος τους θα φτάσει ακόμη και το 5% το 2022.

Όπως εκτίμησε, το 2019 θα υπάρχουν διαθέσιμα 900 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παροχές, σημειώνοντας όμως ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν κατεβάζουν χαμηλότερα το ύψος του ποσού.

Η προοπτική των αγορών

Καλώντας να απαντήσει για το ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στάθηκε στο γεγονός ότι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής του χρόνου εξόδου εντός των επόμενων 2,5 ετών.

Υποστήριξε, δε, ότι μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος, το κλίμα για την Ελλάδα άλλαξε. Κι αυτό διότι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η ρύθμιση δίνει στους επενδυτές έναν καθαρό δρόμο 10-15 ετών για την αποπληρωμή τους.