Παράνομα καταλύματα «κόβουν» πελάτες από τα ξενοδοχεία

Παράνομα καταλύματα «κόβουν» πελάτες από τα ξενοδοχεία
Τουρίστες αποβιβάζονται κατά την άφιξη επιβατηγού πλοίου από τις Κυκλάδες στο λιμάνι του Πειραιά, Αθήνα, Σάββατο 27 Ιουλίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Η πορεία των πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Αθήνας - Αττικής είναι πτωτική από το φθινόπωρο του 2015 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Tα μη αδειοδοτημένα και μη φορολογημένα καταλύματα που ενοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας ρίχνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας. Αυτό υποστηρίζει η Ενωση Ξενοδοχείων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω καταλύματα – διαμερίσματα που προχωρούν σε τουριστικές μισθώσεις είναι απαλλαγμένα από τις υποχρεώσεις που έχουν τα ξενοδοχεία, αλλά και από τις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις μετά τον διπλασιασμό του ΦΠΑ, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κ.ά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να είχε ήδη θεσμοθετηθεί ένα νέο νομοθετικό, θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που να μη δημιουργεί στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του νόμιμου και αδειοδοτημένου τομέα και συγχρόνως να εξασφαλίζει τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Παράλληλα, την έντονη ανησυχία της Ένωσης προκαλεί ο συνδυασμός των παραπάνω με τα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, με τις δυσάρεστες εικόνες σε Πειραιά και Ειδομένη, με θέματα αστυνόμευσης και επιδεινούμενης παραβατικότητας στην πόλη, κ.ά. Σύμφωνα με την Ενωση, τα γεγονότα αυτά επιδρούν αρνητικά στη ροή των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες και στην κρουαζιέρα.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης, η πορεία των πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Αθήνας – Αττικής είναι πτωτική από το φθινόπωρο του 2015 έως και τον περασμένο Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η νέα χρονιά ακολούθησε σταθερά φθίνουσα πορεία από το φθινόπωρο με πτώση κατά 3,8% της πληρότητας τον Σεπτέμβριο, κατά 6,1% τον Οκτώβριο και κατά 4,6% τον Νοέμβριο. Ακολούθησε ένα «μουδιασμένο» εορταστικό δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και ο Φεβρουάριος έκλεισε με πτώση 1,2%. Επίσης, από τα στοιχεία αναδεικνύεται μία αναντιστοιχία ανάμεσα στις διεθνείς αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος» που κινούνται ανοδικά και στις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Πηγή: Η Καθημερινή