Παράνομες οι ενισχύσεις σε 800 χιλιάδες αγρότες

Παράνομες οι ενισχύσεις σε 800 χιλιάδες αγρότες

Επιστρέφουν στο Δημόσιο 425 εκατ. ευρώ.

Από το ταμείο της εφορίας θα πρέπει να περάσουν περίπου 800.000 αγρότες, καθώς καλούνται να επιστρέψουν το πακέτο βοήθειας 425 εκατομμυρίων ευρώ, γνωστό ως «πακέτο Χατζηγάκη» που είχε δοθεί το 2009 ως αντισταθμιστική ενίσχυση για καταστροφές που υπέστησαν χιλιάδες παραγωγοί από την κακοκαιρία του 2008, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Τη σχετική απόφαση έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει το ελληνικό δημόσιο κατά τω πρώτων καταδικαστικών αποφάσεων, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία ανάκτησης των ενισχύσεων από τους αγρότες. Επ’ αυτού, έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή σχετική τροπολογία με την οποία έχει διαμορφωθεί το νομικό καθεστώς, ώστε να αποφευχθούν πολλαπλάσια πρόστιμα. Ωστόσο, απομένει η δύσκολη διαδικασία της υλοποίησης.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επικυρώνει την υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να ανακτήσει από τους Έλληνες αγρότες την παράνομη, όπως την χαρακτηρίζει, κρατική ενίσχυση ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ , η οποία είχε χορηγηθεί το 2009, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που –σύμφωνα με τους τότε ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών- είχαν επικρατήσει στη χώρα κατά το 2006.

Πηγή: Ημερησία