«Παράθυρο» Σεντένο: Στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης

«Παράθυρο» Σεντένο: Στην έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης
epa07177447 Eurogroup President Portuguese Finance Minister Mario Centeno holds a news conference after a Special Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 19 November 2018. The Eurogroup focused on Italy's budget crisis EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος του Eurogroup για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού χρέους.

Η έκδοση κοινού χρέους είναι μια πιθανή απάντηση της Ευρωζώνης στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Όχι απαραίτητα, αλλά δεν το αποκλείω. Υπάρχει μια πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και μία να εκδοθεί κοινό χρέος. Και η μία δεν αποκλείει την άλλη», ανέφερε ο Σεντένο, ερωτηθείς εάν μπορούν να εκδοθούν ευρωομόλογα για να χρηματοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ανάκαμψη από την κρίση του ιού.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι αυτό το μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται τα κράτη-μέλη για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους πρέπει να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού και ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν περάσουν δύο χρόνια.