Παρέμβαση Ντάλιο: Η αύξηση του χρέους στις ΗΠΑ οδηγεί σε κατάρρευση

Παρέμβαση Ντάλιο: Η αύξηση του χρέους στις ΗΠΑ οδηγεί σε κατάρρευση
Photo: AFP
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφύγει τη χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη αποτελεσματικού περιορισμού των δαπανών θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον, επισημαίνει ο Ray Dalio

«Η αύξηση του ορίου του χρέους με τον τρόπο που το κάνει επανειλημμένα το Κογκρέσο και οι πρόεδροι -πιθανότατα θα το κάνουν πάλι-, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικό όριο στο χρέος.

Αυτό θα οδηγήσει, τελικά, σε μια καταστροφική οικονομική κατάρρευση». Τάδε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn, αιτιολογώντας: Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφύγει τη χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα, η έλλειψη αποτελεσματικού περιορισμού των δαπανών θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον.

Ο Dalio έγραψε ότι δεν αναμένει πως η πολιτική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Biden και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους θα οδηγήσει σε χρεοκοπία — ή αν συμβεί, θα επιλυθεί γρήγορα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τα «μεγάλα ζητήματα» με ουσιαστικό τρόπο. Αντίθετα, πιθανότατα, θα τροποποιήσει τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουν μεγάλη σημασία, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική δέσμευση για μείωση των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Keven McCarthy, από την Καλιφόρνια, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη πως το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα είναι στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο McCarthy και ο Πρόεδρος Joe Biden έχουν ορίσει εκπροσώπους για να διαπραγματευτούν τη συμφωνία, ενώ ο Biden παρευρίσκεται σε συνεδρίαση της G-7 στην Ιαπωνία. Και οι δύο δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από ρευστότητα, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί την 1η Ιουνίου. Σημειώνεται πως ο φόβος της χρεοκοπίας δεν έχει ακόμη ασκήσει πίεση στο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Dalio υποστηρίζει ότι η πορεία στον ίδιο δρόμο δεν είναι βιώσιμη «επειδή η αύξηση των χρεωστικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων γρηγορότερα από την αύξηση του εισοδήματος θα καταστήσει, τελικά, αδύνατη την πληρωμή στους δανειστές-πιστωτές ένα υψηλό πραγματικό (δηλαδή, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) επιτόκιο, ώστε αυτοί να διακρατούν αμερικανικό χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δηλαδή θα αρχίσουν να πωλούν ομόλογα..

Όταν το ποσό του χρέους που πωλείται είναι μεγαλύτερο από αυτό που θέλουν να απορροφήσουν οι αγοραστές χρέους, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τα επιτόκια να αυξηθούν για να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση, κάτι που θα συντρίψει τους οφειλέτες και την οικονομία.

Διαφορετικά, θα πρέπει να υπώσουν χρήματα για να αγοράσουν το χρέος. Η τελευταία επιλογή είναι πληθωριστική και ενθαρρύνει τους οφειλέτες να πουλήσουν, επιδεινώνοντας την ανισορροπία του χρέους.

Kρίση χρέους

«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει μια κρίση χρέους η οποία θα μοιάζει με τα bank run των προηγούμενων ημερών. Αυτή τη φορά, όμως, θα αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και το… run θα αφορά την κεντρική τράπεζα» έγραψε ο Dalio.

Την ίδια στιγμή, όμως, η μη αύξηση του ορίου του χρέους θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και σε περικοπές στα βασικά για τους οικονομικά αδύναμους, προκαλώντας βραχυπρόθεσμα οικονομική καταστροφή και κοινωνική αναταραχή, είπε ο Dalio.